„Az anyaország és a határon túli magyarság számíthat egymásra”

Szijjártó Péter kijelentette: hazánk és Horvátország kisebbségvédelmi együttműködése példaértékű az EU-n belül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 28. 15:07
null
Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A drávaszögi magyarság a választáson bebizonyította, hogy az anyaország számíthat a határon túli magyarokra, ahogyan ők is számíthatnak a továbbiakban is az anyaország támogatására közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a horvátországi Bellyén.

A tárcavezető Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökével tárgyalt, majd a közös sajtótájékoztatón aláhúzta, hogy 

az áprilisi országgyűlési választáson az embereknek a háború vagy a béke kérdésében kellett döntést hozniuk. 

Ezért szerinte fontos volt, hogy ezen nemzeti sorskérdés eldöntésében a nemzet minden tagja részt vegyen.

Ez a nemzeti, keresztény oldal számára természetes, a baloldal azonban elvitatja a határon túli magyarok szavazati jogát, és amennyiben győznek, azt minden bizonnyal el is vették volna

mondta.

Rámutatott, hogy a kormányzó pártszövetség rekordszámú szavazatot kapott, aminek nyomán rekordszámú képviselője is lesz az új parlamentben. Emellett a határon túli magyarok által leadott szavazatok száma minden korábbinál magasabb volt, ahogy a horvátországi magyarok is rekordszámban vettek részt a választáson. Tájékoztatása szerint az eszéki főkonzulátuson 390 levélszavazatot adtak le, ami duplája a négy évvel ezelőttinek.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány folytatni fogja a horvátországi magyar közösség oktatási, kulturális és egyházi intézményeinek finanszírozását, három új magyar óvoda és egy kulturális központ épül a térségben, illetve fenntartják a magyar iskolák diákjainak ösztöndíj-rendszerét.

Sikeresnek nevezte emellett a drávaszögi gazdaságfejlesztési programot, amelyből szavai szerint az itt élő magyarok és Horvátország egyaránt profitál. Mint közölte, eddig 791 vállalkozást támogattak összesen négymilliárd forinttal, és ennek nyomán 6,7 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Jelenleg pedig folyamatban van újabb 84 kistermelő és mezőgazdasági vállalkozó 430 millió forintos támogatása, ami több mint hétszázmillió forintnyi beruházást indukál majd.

A miniszter kijelentette, hogy Magyarország és Horvátország kisebbségvédelmi együttműködése példaként állítható az Európai Unión belül mindenki elé, ami lehetővé teszi, hogy az időnként jelentkező nehéz kérdéseket is a kölcsönös tisztelet talaján állva, racionálisan meg tudjuk oldani.

Minél erősebb a szomszéd, annál jobban megy nekünk is

szögezte le összegzésképpen.

Jankovics Róbert megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország a koronavírus-járvány alatt és a földrengések után nyújtott. Úgy vélekedett, hogy soha ilyen egységes nem volt a magyar nemzet, mint most, s rámutatott, hogy a magyar kormány támogatási rendszere lehetővé tette, hogy a horvátországi magyarság erősebb és egységesebb legyen.
Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.