időjárás 36°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Folytatódott az ukrán katonai létesítmények megsemmisítése

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.07. 11:44
Folytatódott az ukrán katonai létesítmények megsemmisítése

Az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán precíziós légi és tengeri indítású rakétákkal megsemmisítettek négy üzemanyag- és kenőanyagraktárt az ukrajnai Nyikolajev, Zaporizzsja, Harkiv és Csugujev közelében – közölte Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délelőtti hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 29 ukrán katonai létesítményre mért csapást, a légvédelem pedig öt drónt lőtt le. Tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 125 repülőgépet, 93 helikoptert, 413 drónt, 227 föld–levegő rakétarendszert, 1987 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 218 rakéta-sorozatvetőt, 866 tüzérségi löveget és aknavetőt és 1894 speciális katonai járművet veszítettek.

A vezérőrnagy bejelentette, hogy a donyecki „népköztársaság” területén befejeződött Szolodke település megtisztítása az ukrán „nacionalistáktól”.

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek mintegy háromezer harcosa lehet még Mariupolban. A hozzájuk csatlakozott helyi segítők számát nem tudta megmondani. Baszurin közölte, hogy megkezdődött a helyi kikötő megtisztítása, ahonnan az Azovsztal acélmű felé szorítják ki az ellenséget. A donyecki milícia azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy a mariupoli kikötőben felgyújtotta az ukrán haditengerészet Donbasz parancsnoki hajóját, ami a tájékoztatás szerint része lehet az orosz fegyveres erők lejáratását célzó kampánynak. Korábban a Moszkva által függetlennek elismert szakadárok a dominikai zászló alatt közlekedő török Azburg hajó fedélzetén kiütött tűz ügyében fogalmaztak hasonlóan.

A donyecki területvédelmi törzs szerint az elmúlt egy napban 526 embert, köztük 92 gyermeket evakuáltak Mariupolból a bezimennojei segítőközpontba.

A TASZSZ hírügynökség orosz hivatalos szervekre hivatkozva azt írta, hogy ugyanebben az időszakban újabb mintegy 19 100 menekült érkezett Oroszországba a két „népköztársaságból” és Ukrajna más területeiről. A háború kezdete óta itt menedéket keresők száma meghaladta a 650 ezret. Az orosz nemzeti gárda a TASZSZ-t arról tájékoztatta, hogy katonái az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársaival együtt tíz teherautón nyolcvan tonna élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket szállítottak Harkiv megyébe. A beszámoló szerint Velikij Burluk, Prikolotne, Belij Kolodez és Volcsanszk 25 ezer lakosa között hús- és halkonzervet, lisztet, gabonát, tésztát, zöldségkonzervet, teát és cukrot fognak szétosztani.

Borítókép: Tarasz Sevcsenko ukrán költő golyólyuggatta szobra egy orosz támadásban megrongálódott lakóépület előtt a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 6-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.