Folytatódott az ukrán katonai létesítmények megsemmisítése

Az orosz erők újabb üzemanyag- és kenőanyag-raktárakat pusztítottak el az éjszaka folyamán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 07. 11:44
SEVCSENKO, Tarasz Grigorjevics
Borogyanka, 2022. április 6. Tarasz Sevcsenko ukrán költõ golyólyuggatta szobra egy orosz támadásban megrongálódott lakóépület elõtt a Kijev közelében fekvõ Borogyankában 2022. április 6-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz fegyveres erők az éjszaka folyamán precíziós légi és tengeri indítású rakétákkal megsemmisítettek négy üzemanyag- és kenőanyagraktárt az ukrajnai Nyikolajev, Zaporizzsja, Harkiv és Csugujev közelében – közölte Igor Konaszenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délelőtti hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 29 ukrán katonai létesítményre mért csapást, a légvédelem pedig öt drónt lőtt le. Tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 125 repülőgépet, 93 helikoptert, 413 drónt, 227 föld–levegő rakétarendszert, 1987 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 218 rakéta-sorozatvetőt, 866 tüzérségi löveget és aknavetőt és 1894 speciális katonai járművet veszítettek.

A vezérőrnagy bejelentette, hogy a donyecki „népköztársaság” területén befejeződött Szolodke település megtisztítása az ukrán „nacionalistáktól”.

Eduard Baszurin, a donyecki „népi milícia” parancsnokhelyettese csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek mintegy háromezer harcosa lehet még Mariupolban. A hozzájuk csatlakozott helyi segítők számát nem tudta megmondani. Baszurin közölte, hogy megkezdődött a helyi kikötő megtisztítása, ahonnan az Azovsztal acélmű felé szorítják ki az ellenséget. A donyecki milícia azzal vádolta meg az ukrán hadsereget, hogy a mariupoli kikötőben felgyújtotta az ukrán haditengerészet Donbasz parancsnoki hajóját, ami a tájékoztatás szerint része lehet az orosz fegyveres erők lejáratását célzó kampánynak. Korábban a Moszkva által függetlennek elismert szakadárok a dominikai zászló alatt közlekedő török Azburg hajó fedélzetén kiütött tűz ügyében fogalmaztak hasonlóan.

A donyecki területvédelmi törzs szerint az elmúlt egy napban 526 embert, köztük 92 gyermeket evakuáltak Mariupolból a bezimennojei segítőközpontba.

A TASZSZ hírügynökség orosz hivatalos szervekre hivatkozva azt írta, hogy ugyanebben az időszakban újabb mintegy 19 100 menekült érkezett Oroszországba a két „népköztársaságból” és Ukrajna más területeiről. A háború kezdete óta itt menedéket keresők száma meghaladta a 650 ezret. Az orosz nemzeti gárda a TASZSZ-t arról tájékoztatta, hogy katonái az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársaival együtt tíz teherautón nyolcvan tonna élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket szállítottak Harkiv megyébe. A beszámoló szerint Velikij Burluk, Prikolotne, Belij Kolodez és Volcsanszk 25 ezer lakosa között hús- és halkonzervet, lisztet, gabonát, tésztát, zöldségkonzervet, teát és cukrot fognak szétosztani.

Borítókép: Tarasz Sevcsenko ukrán költő golyólyuggatta szobra egy orosz támadásban megrongálódott lakóépület előtt a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 6-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.