Ki akarják túrni Macront a parlamentből

Épphogy újraválasztották Emmanuel Macront, máris jelentős politikai nyomás alatt van a francia államfő, ugyanis mind a jobboldal, mind a baloldal a júniusi parlamenti választásokra készül. Azt szeretnék elérni, hogy a kormánypárt ne kerüljön többségbe. Két közvélemény-kutató cég is ezt az eredményt tette közzé, kiderült továbbá az is, hogy a fiatalok többsége a jobboldali Marine Le Pen-re voksolt.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 26. 7:15
MACRON, Emmanuel; LE PEN, Marine
Párizs, 2022. április 25. Az Emmanuel Macron francia elnökre (a kivetítõn) leadott szavazatok arányát nézik támogatói a párizsi Eiffel-toronynál 2022. április 24-én, miután a szavazófülkékbõl kilépõk megkérdezésén alapuló felmérések alapján a hivatalban lévõ államfõ nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját, gyõzelmet aratva jobboldali szuverenista kihívója, Marine Le Pen felett. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a franciaországi elnökválasztás, melyet Emmanuel Macron megnyert ugyan, ám ezúttal sokkal szorosabb volt a verseny, mint öt évvel ezelőtt. Míg 2017-ben 66,1 százalékot ért el a francia államfő, addig most 58,54 százalékkal előzte meg ellenfelét, Marine Le Pen-t. A jobboldali elnökjelölt ragyogó győzelemként értékelte az eredményt és mindenkinek köszönetet mondott a Twitteren, aki támogatta.

Le Pen különösen a francia fiatalok körében népszerű, az OpinionWay közvélemény-kutató felmérése szerint a második fordulóban a 18 és 24 év közötti választópolgárok 49 százaléka szavazott a jobboldali jelöltre, míg a 25 és 35 év közötti korosztály esetében ez az arány még magasabb, 55 százalék.

Macron ellenzéke mindeközben szinte rögtön az eredményhirdetést követően elkezdett mozgolódni, mind a jobboldal, mind a baloldal a június 12-én és 19-én tartandó parlamenti választásra készül. A Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella történelmien magasnak nevezte az elért pontszámot, hozzátéve, hogy az egész országban feltámadt a remény szele, beleértve a tengerentúli területeket, ahol Marine Le Pen toronymagasan megnyerte a szavazást.

A jobboldali politikus elmondása alapján a választások még nem értek véget, hátravan ugyanis a harmadik forduló, azaz a parlamenti választások. A párt célja az, hogy minél több képviselőt juttasson be a francia parlamentbe, hogy megvédjék az ország érdekeit.

A baloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt elnöke, az első fordulóban harmadik helyen végzett Jean-Luc Mélenchon szintén a parlamenti választásokra készül, az eredményközlést követő beszédében mindenkit arra biztatott, hogy ne adják fel, fogjanak össze és cselekedjenek, mivel kezdődik a harmadik forduló, június 12-én és 19-én parlamenti választások lesznek, ahol legyőzhetik Macront, és választhatnak egy másik utat.

Mélenchon Twitter-bejegyzéséből az is kiderül, hogy kormányfői babérokra pályázik, támogatóitól azt kérte ugyanis, hogy juttassák pártját többséghez a parlamentben és őt válasszák meg miniszterelnöknek.

A közelgő parlamenti választásokról kérdezte meg a francia lakosságot a CNews és az Europe1 felkérésére az Opinion Way közvélemény-kutató, és a válaszokból az derült ki, hogy az emberek 63 százaléka nem szeretné, hogy Emmanuel Macron pártja többségbe kerüljön a parlamentben a júniusi választásokat követően. Ami a válaszadók politikai hovatartozását illeti, az első fordulóban Jean-Luc Mélenchon-ra szavazók 77 százaléka, a zöldpárti Yannick Jadot szavazóinak 63 százaléka, a republikánus Valérie Pécresse támogatóinak 55 százaléka, Eric Zemmour táborának 84 százaléka és végül Macron legnagyobb ellenfele, Marine Le Pen szavazóinak 95 százaléka nem szeretné, hogy a köztársasági elnök többséget szerezzen.

Az Ipsos Sopra-Steria közvélemény-kutató a France TV, a Le Parisien és a Radio France számára készített felmérést a témáról, melynek az lett az eredménye, hogy a válaszadók 56 százaléka azt szeretné elérni, hogy Emmanuel Macron pártja alulmaradjon a parlamenti választásokon. Politikai megoszlás szerint Jean-Luc Mélenchon szavazóinak 84, Yannick Jadot támogatóinak 49, Valérie Pécresse szavazóinak 40, míg a jobboldali Marine Le Pen szavazóinak 87, Eric Zemmour támogatóinak pedig 80 százaléka szeretné Emmanuel Macron vereségét a júniusi parlamenti választásokon.

A La Croix nevű francia katolikus napilap számolt be az Ipsos egy másik felméréséről, melyből az derül ki, hogy a franciaországi muszlim választópolgárok túlnyomó többsége, 85 százalék szavazott a második fordulóban Emmanuel Macronra, jóval többen, mint az első fordulóban, amikor a muszlim szavazók inkább Jean-Luc Mélenchonra szavaztak, április 10-én ugyanis 69 százalékuk voksolt a baloldali jelölt mellett.

Borítókép: Az Emmanuel Macron francia elnökre (a kivetítőn) leadott szavazatok arányát nézik támogatói a párizsi Eiffel-toronynál 2022. április 24-én. (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.