„Könnyezik a baloldal”: olasz sajtó a magyar választásokról

Hétfő reggel az olasz napilapok a Fidesz–KDNP koalíciós kormány sikerét méltatták. A közösségi hálót pár óra alatt leforgása alatt rengeteg gratuláló üzenet árasztotta el.

2022. 04. 04. 18:58
null
ITALY-HEALTH-VIRUS-POLITICS-PARTIES-PROTEST Fotó: TIZIANA FABI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszországból elsőként Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke gratulált Orbán Viktor miniszterelnök győzelméhez. 

Ügyes vagy, Viktor! Egyedül győztél mindenki ellen. 

A fanatikus baloldaliak megtámadtak, az Európa zsidó-keresztény gyökereit eltörlők megfenyegettek, a családot, biztonságot, fejlődést, érdemeket, szolidaritást, szuverenitást és szabadságot felforgatók megrágalmaztak. Te azonban ez alkalommal is győztél, mert benned megvan az, ami a többiekből hiányzik. Szeretet és az állampolgárok támogatása. Hajrá Viktor, tiszteletem a szabad magyar népnek” – írta közösségi oldalán.

Az Olasz Testvérek párt elnöke, Giorgia Meloni is gratulált az elsöprő győzelemhez. 

Még a baloldali és szélsőjobboldali szavazókból összeverődött koalíció sem tudta legyőzni

– üzente a közvélemény-kutatások szerint legnagyobb népszerűségnek örvendő olasz párt elnöke. Egyúttal világossá tette, hogy méltatlannak tartja, hogy éveken keresztül csak támadások érték, most azonban senki sem fejezi ki háláját a több százezer ukrán migráns befogadásáért.  

A római parlament tagjai a közösségi hálón köszöntötték az újrázó magyar kormányt. – Jó munkát, Orbán Viktor miniszterelnök úr! Az emberi élet, a családok védelme, a baloldali halálkultúra megfékezése sikeres politikának bizonyult. Megvédte népét mindenfajta támadástól, tisztelet érdemel érte – írta Twitteren Simone Pillon, a Liga szenátora.

Rendkívüli győzelemként kommentálták az olasz napilapok is a Fidesz–KDNP eredményét. A La nuova bussola quotidiana újságírója úgy fogalmazott, „továbbra is Orbán Viktor a magyarok kedvence, hiába próbálta megtörni az Európai Unió, és hiába próbálták zsarolni a lobbiszervezetek.” 

Könnyezik a baloldal, mert a magyarok újból Orbánt választották 

– kezdte cikkét a 7 Colli hírportál. – A hírek hallatán nehezen tér magához a sokkos állapotba került olasz baloldal, aki számára a választások mindig gyásznapnak számítanak – írta a szerző. A „Hiába fogtak össze ellene, még mindig Orbán Magyarország miniszterelnöke” című cikk szerzője reményét fejezte ki, hogy Ursula Von der Leyen is hangot ad majd gratulációjának, hiszen minden demokratikus eszközzel megválasztott kormány és népe tiszteletet érdemel. 

Ma még hangosabban csendül fel Európa szívében: Előre, budai fiúk, előre, pesti srácok

– írta a cikk szerzője, aki abban reménykedik, ezennel véget ér a demokratikus kormányok elleni diszkrimináció. Elismeréssel méltatta a magyar nép magas részvételi arányát, mely a szabadság és a demokrácia bizonyítéka, és amiről Olaszországban csak álmodoznak.  

Az olasz baloldali sajtó szerint a magyar választások eredménye komoly üzenettel bír Brüsszelnek. 

Az Il Corriere della Sera például kiemelte, milyen meghatározó jelentősége volt a választások kimenetelében, hogy a kormány távol maradt az ukrán-orosz konfliktustól. – Orbán Viktor elsöprő győzelmet aratott, az ellenzéki koalíció mindenfajta reményét befagyasztotta – írta az Il Messaggero lap. A La Repubblica napilap viszont úgy kommentálta az eredményeket, hogy Orbán Viktor mindenkitől elszigeteli hazáját.

 

Borítókép: Giorgia Meloni és Matteo Salvini egyaránt gratulált. (Fotó: TIZIANA FABI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.