Lapozó: Bíróság elé állítja Spanyolországot az Európai Unió

A személyi jövedelemadó ideiglenes csökkentését kéri a kormánytól a spanyol jobboldal · Rendkívül értékes orosz műkincseket foglalt le a finn vámhatóság · Belgium az energiatudatosságért kampányol.

Forrás: Mediaworks2022. 04. 07. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyi jövedelemadó csökkentését kéri a kormánytól a spanyol jobboldal

A Néppárt múlt héten kinevezett új elnöke, Alberto Núñez Feijóo felszólította Pedro Sánchez miniszterelnököt, hogy a történelmi infláció kompenzálása érdekében átmeneti időre csökkentse az adó mértékét.

A pártelnök az interjújában úgy fogalmazott: – Mérsékelni kell az adókat, és határozottan, pontosan tájékoztatni kell az állampolgárokat arról, hogy ha gyakorlatilag minden termék ára tíz százalékkal megemelkedett, akkor ennek az emelkedésnek egy részét vissza kell kapniuk, például úgy, hogy a kormány azonnal csökkenti a személyi jövedelemadó mértékét. Feijoó szerint ha több az emberek jövedelme, akkor jobban tűrik az inflációt, ezért sürgősen vissza kell adni a családoknak a fizetőképességüket.

A jobboldal új vezetője hozzátette, ha Sánchez nem hajlandó erről a lehetőségről tárgyalni vele, akkor semmiféle együttműködésre ne számítson a Néppárttól. A spanyol központi bank a szerdai jelentésében tíz százalék körüli spanyol inflációra figyelmeztetett nyárig, és lerontotta a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseit nemcsak idénre, hanem 2023-ra is.

Forrás: eleconomista.es

Rendkívül értékes orosz műkincseket foglalt le a finn vámhatóság

A finn hatóságok három olyan Oroszországba tartó szállítmányt is lefoglaltak, amelyek értékes műtárgyakat tartalmaztak. A járműveken olyan műalkotások voltak, amelyeket orosz múzeumok kölcsönöztek többek között Olaszországnak és Japánnak, és amelyekre EU-s szankciók vonatkoznak. A műalkotások rendkívül értékesek, biztosítási értékük meghaladja a negyvenmillió eurót, számolt be róla a finn vámhatóság. A hivatal súlyos szabálysértést gyanít, ezért előzetes vizsgálatot indított az ügyben, főként a szállításban részt vevő személyekkel szemben.

A vámhatóság korábban megerősítette a határellenőrzést Oroszország határán, a szállítmányokat a vámosok fedezték fel egy szokásos vizsgálat során. A külügyminisztérium is vizsgálatot indított, majd felvette a kapcsolatot az orosz hatóságokkal, akik megerősítették: a műalkotások orosz múzeumok tulajdonában állnak, és a kulturális világörökség részét képezik.

Forrás: HBL

 

Belgium az energiatudatosságért kampányol

Belgium energiaügyi minisztere, Tinne Van der Straeten csütörtökön indította el azt az országos kommunikációs kampányt, amellyel a belga vezetés energiatudatosságra és energiatakarékosságra akarja nevelni a lakosságot. Céljuk a belgák energiafogyasztásának csökkentése, az orosz energiahordozók esetleges elzárása miatt bekövetkező energiahiány hatásának a mérséklése, valamint Ukrajna közvetett támogatása.

A kommunikációs kampány a népszerű rádiócsatornákon harminc másodperces reklámok formájában hallható. Az energiamegtakarításhoz vezető tippeket a belgák egy külön erre a célra elkészített weboldalon is tanulmányozhatják. A belga kormány az elmúlt hetekben határozott egy olyan intézkedéscsomagról, amelynek célja a belgiumi energiahatékonyság javítása és az energiafüggés csökkentése. Ennek keretében megvalósul egy 1,2 milliárd euró értékű fejlesztés, amely új tengeri és szárazföldi szélerőműparkok megépítését teszi lehetővé, valamint kedvezményes áfával kecsegteti mindazokat, akik napelemeket telepítenének vagy zöldházakat építenének.

Belgium az olajszükségletének harminc százalékát, uránfelhasználásának húsz százalékát és földgázigényének hat százalékát biztosítja Oroszországból.

Források: rtl.be, jaiunimpact.be

 

Bíróság elé állítja Spanyolországot az Európai Unió

Az Európai Bizottság jelentése szerint 133 spanyol város nem tisztítja megfelelően a szennyvizet. A birtokukban lévő információk szerint az érintett településeken és agglomerációjukban a háztartási és ipari környezetből származó szennyvizet olyan állapotban vezetik el, hogy azzal súlyosan károsítják a környezetet. Kiemelt példa erre a tavalyi dél-spanyolországi ökokatasztrófa, amikor a Mar Menor vizében gyakorlatilag minden élőlény elpusztult az ipari szennyeződés miatt. Mivel a spanyol kormány hosszú idő után még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket a helyzet normalizálása érdekében, a bizottság úgy döntött, hogy az Európai Bíróság elé viszi az ügyet. Ursula Von der Leyen bizottsági elnök azt mondta: – Az ügy kezdete óta történt némi haladás, de ez nem elegendő, ráadásul Brüsszel korábban rengeteg haladékot adott már Spanyolországnak arra, hogy a normák szerint cselekedjen. Év elején a dél-európai országgal szemben 26 európai eljárás volt folyamatban környezetvédelmi jogsértések miatt, evvel Spanyolország vezeti az uniós listát. 

Forrás: elpais.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.