Legkevesebb háromszázhat halálos áldozata van a dél-afrikai árvíznek

Durban városában tömegek tüntettek a hatóságok segítségének hiánya miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 14. 18:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfrissebb adatok szerint legkevesebb háromszázhat halálos áldozatot követelt a Dél-Afrika keleti KwaZulu-Natal tartományát, különösen pedig Durban városát sújtó árvíz − közölték csütörtökön helyi tisztségviselők. 

Az illetékesek arra számítanak, hogy a halottak száma tovább növekedhet, mert számos embert, a többi között egész családokat eltűntként tartanak nyilván. Az előző nap még legkevesebb 259 halálos áldozatról lehetett tudni.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ráadásul a következő napokban további viharokra lehet számítani a térségben.

Az ítéletidő jelentős pusztítást okozott a tartományban, lakóházak és épületek dőltek össze. Az árvíz elmosta a főbb utakat, fennakadást okozva a közlekedésben és az áruszállításban. Az ország egyik legnagyobb kereskedelmi kikötőjében, Durban városában több cég is felfüggesztette a működését. Mxolosi Kaunda, a Durban városát is magában foglaló eThekwini nagyvárosi régió polgármestere szerint 

52 millió dolláros kár keletkezett a térségben. 

Mint mondta, 120 iskolát árasztott el a víz, ezért fel kellett függeszteni a tantermi oktatást. Angie Motshekga oktatási miniszter szerint a halálos áldozatok között van legalább tizennyolc diák és egy tanár is.

A rendőrség villanógránátokkal oszlatta a nap folyamán elégedetlenkedők tömegét Durban egyik városrészében. 

A dél-afrikai sajtó beszámolója szerint a tüntetők a hatóságok segítségének hiánya miatt vonultak az utcákra.

Időközben a dél-afrikai hadsereget is mozgósították a mentési és romeltakarítási feladatokra. Az árvíz következtében Durban nagy részében és a környező eThekwini régióban megszakadt az áram- és ivóvízszolgáltatás. A hatóságok szerint legalább egy hetet fognak igénybe venni a javítási munkálatok.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai államfő rendkívüli kabinetülést hívott össze, hogy országos természeti csapásnak nyilvánítsa az árvízhelyzetet, ami lehetővé tenné a kormány számára a károk kijavításához szükséges források felszabadítását. Ramaphosa szerdán több családot is meglátogatott az ország árvíz sújtotta térségében és segítséget ígért a katasztrófa áldozatainak.

Borítókép: Romokat takarítanak el az árvíz sújtotta térségekben (Fotó: Twitter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.