Nem született döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról

Josep Borrell: Az EU eddig bevezetett büntetőintézkedései jelentős hatással vannak Oroszország gazdaságára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 11. 18:55
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2022. április 7. Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelõs uniós fõképviselõ sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. április 7-én, a NATO-tagországok külügyminiszterei kétnapos tanácskozásának második napján. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról, jóllehet a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió asztalán – közölte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn. Josep Borrell a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte:

az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak az orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben.

Az uniós diplomácia vezetője kijelentette: Oroszország ukrajnai háborúja megbukott. Az orosz hadsereg nem volt képes bevenni Kijevet, most az ország keleti felében hajt végre csapatösszevonást. – Várhatóan a Donbász régiójában készül újabb csapásra – közölte.

Borrell hangsúlyozta, hogy Oroszország ukrajnai háborúja horrorisztikus. Leszögezte: Oroszország a felelős a globális élelmiszerválságért. 

– Oroszország ukrán városokat és búzakészleteket bombáz, valamint megakadályozza a gabona külföldre szállítását, ezzel éhséget gerjeszt a világban – emelte ki. Közölte: a külügyminiszterek megbeszélést folytattak arról, hogyan tehető Oroszország elszámoltathatóvá a nemzetközi jog nagymértékű megsértéséért. 

– Az Európai Unió támogatja a nemzetközi nyomozást, hogy elégséges bizonyíték birtokában a felelősök elszámoltathatók legyenek a civilek háborús bűnnek számító meggyilkolásáért – mondta a főképviselő.

– Mindaz, ami Ukrajnában történik, megerősíti az Európai Unió elkötelezettségét az ország támogatása mellett – emelte ki.

Kérdésre válaszolva Borrell közölte: a tagállamok egybehangzó szavazása eredményeként az Európai Unió a tagországainak hozzájárulásával támogatja az Ukrajnának szánt fegyverszállítást. 

Más dolog, hogy Magyarország nem engedi át területén a fegyverszállítmányokat közvetlenül Ukrajnába, de a saját részét befizeti, tehát részt vesz Ukrajna fegyverellátásában

– mondta.

Kiemelte: az EU keleti tagországaira nagyobb nyomás nehezedik a háború elől menekültek befogadása miatt, illetve ezek az országok nagyobb mértékben támaszkodnak az orosz energiahordozókra is. Ezt, az unió keleti és nyugati tagállamai közötti aszimmetrikus helyzetet közösen, egységesen és a szolidaritás kinyilvánítása mellett kell kezelni –  húzta alá.

Küzdeni kell a nagymértékű, orosz energiától való függés mihamarabbi megszüntetéséért, új beszállítókat kell találni, és a megújuló energiaforrások bevezetésére kell törekedni – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.