Önvédelemből lőtt egy rendőr, mégis szándékos emberöléssel vádolják + videó

Tiltakozást szerveznek a rendőrszakszervezetek, miután egy rendőr ellen indítottak nyomozást, akit kis híján elgázolt egy autós Párizsban. A rendőr önvédelemből lelőtte az autó sofőrjét és az egyik utas is életét vesztette. Korábban a France Police francia rendőrszakszervezet főtitkára arról beszélt a V4NA-nak, óriási problémát jelent, hogy a vezető hatalom szerint normális dolog, ha egy rendőr megsebesül vagy életét veszti szolgálat teljesítése közben.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 30. 14:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlannak tartja az Alliance Police francia rendőrszakszervezet a vádat az ellen a fiatal rendőr ellen, aki vasárnap éjszaka a párizsi Pont Neuf nevű hídon rálőtt egy autóra, melynek sofőrje szándékosan el akarta őt gázolni. A jármű szabálytalanul, a forgalommal szemben parkolt, és amikor a rendőrök igazoltatni akarták, a sofőr teljes sebességgel elindult feléjük, szándékosan el akarta gázolni a rendőröket. Az egyik 24 éves tiszt ekkor tüzet nyitott és fegyverével több lövést is leadott, melynek következtében az autó sofőrje és az egyik utas életét vesztette, a hátul ülő férfi pedig megsebesült.

A BFMTV értesülései szerint a rendőr egy tucatnyi lövést adott le, az autón hat golyó ütötte lyukat találtak. Az őrizetbe vett rendőr kihallgatását követően a bíróság úgy ítélte meg, hogy szándékos emberölés történt, a fiatal rendőr ugyanis egy olyan HK G36-os típusú automata fegyvert használt, amit a 2015-ös terrortámadások után szereztek be a francia rendőrök számára, hogy védekezni tudjanak a géppisztolyos támadásokkal szemben.

A vád tehát szándékos emberölés és közhatalmat gyakorló személy által elkövetett erőszak a 24 éves rendőr ellen, akit bírósági felügyelet alá helyeztek, nem hagyhatja el az ország területét és nem léphet kapcsolatba sem a rendőrséggel, sem az áldozatok hozzátartozóival és persze fegyvert sem viselhet.

Az eljárást és a rendőr elleni vádat elfogadhatatlannak tartja az Alliance Police rendőrszakszervezet, akik a rendőrök jogos önvédelme érdekében tiltakozást szerveznek május 2-ra a párizsi bíróság épületénél. A Twitteren közzétett közleményük értelmében abban az esetben, ha valaki egy járművel szándékosan el akar gázolni egy rendőrt, akkor a közbiztonsági törvényt kell alkalmazni, vagyis  a rendőrnek használnia kell a szolgálati fegyverét, és aki ennek az ellenkezőjét gondolja, az megkérdőjelezi a rendőrség intézményét.

A megmozduláshoz csatlakozik az Unsa Police nevű rendőrszakszervezet is, akik közleményt adtak ki a történtekkel kapcsolatban, a szakszervezet megkérdőjelezi a szolgálati fegyverét használó rendőr elleni bírósági eljárást, hozzátéve, hogy teljes mértékben támogatják azokat a kollégáinkat, akiknek egyre erőszakosabb cselekedetekkel kell szembenézniük.

Franciaországban egyre több támadás éri a rendőröket, a Le Monde nevű lap 2021 februárjában megjelent cikkéből kiderül, hogy az utóbbi két évtizedben megduplázódott az ilyen jellegű támadások száma. A belügyminisztérium adatai szerint naponta átlagosan 85 rendőrellenes támadást követnek el az országban, 2021 januárjában 2288 esetet jegyeztek fel, ami húsz év alatt 2,3-szeres növekedést jelent.

Egyre nagyobb problémát jelent az is, hogy a francia állam magára hagyja a rendőröket, erről Michel Thooris, a France Police francia rendőrszakszervezet főtitkára beszélt egy interjúban, melyet tavaly adott a V4NA-nak. A szakember elmondása szerint óriási problémát jelent, hogy a vezető hatalom szerint normális dolog, ha egy rendőr megsebesül vagy életét veszti szolgálat teljesítése közben, mivel ez a szakma velejáró kockázata. Michel Thooris szerint szabad kezet kellene adni a francia rendőrségnek, olyan önvédelmi reformra van szükség, amely lehetővé tenné a rendőröknek, hogy ők lőjenek először, még mielőtt a bűnelkövetők megölik őket.

Ebben az esetben pontosan ez történt, a fiatal rendőr rálőtt a felé száguldó autóra, melynek sofőrje szándékosan el akarta gázolni, most mégis ellene indult bírósági eljárás szándékos emberölés vádjával.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.