Svéd miniszterelnök: képtelenek voltunk integrálni a bevándorlókat

Magdalena Andersson szerint párhuzamos társadalmak kialakulásához és bandaháborúkhoz vezetett a migránsok befogadása.

2022. 04. 29. 13:33
null
Calais, 2021. november 27. A magát 36 éves tunéziainak mondó Ali a Nagy-Britanniába igyekvõ illegális bevándorlók sátortáborában, az észak-franciaországi Calais-ben 2021. november 27-én. A migránsok a kedvezõ alkalomra várnak, hogy átszökhessenek Nagy-Britanniába. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Svédország képtelen volt integrálni azokat a bevándorlókat, akik az elmúlt húsz évben érkeztek az országba, és ez párhuzamos társadalmak kialakulásához, illetve bandaháborúkhoz vezetett – vallott korábbi migrációs politikájuk kudarcáról Magdalena Andersson svéd miniszterelnök. A kormányfő továbbá részletezte: az integrációs kísérletek nagyon szegényesek voltak, miközben jelentős mértékben nőtt a bevándorlók száma. 

A túlzott szegregáció következtében párhuzamos társadalmak jöttek létre. Ugyanabban az országban élünk, de teljesen más valóságban. Felül kell bírálnunk korábbi nézeteinket, és kemény lépéseket kell tennünk

– tette hozzá a szociáldemokrata kormányfő.

ANDERSSON, Magdalena
Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/TT Hrgynksg/Jessica Gow)

A 2015-ös menekültválság idején Svédország mintegy 163 ezer bevándorlót fogadott be, a népesség arányát tekintve többet, mint bármely másik európai uniós ország. 

– Az én Európám nem épít falakat – hangoztatta a hét évvel ezelőtti krízis idején Stefan Löfven, aki 2014 és 2021 között volt az ország miniszterelnöke. Az elmúlt negyven évből huszonnyolc éven át a szociáldemokraták vezették az országot, beleértve az utóbbi nyolc évet is. 

A skandináv országban az elmúlt húsz évben kétszeresére nőtt azok száma, akik külföldön születtek, jelenleg a körülbelül 10,35 milliós lakosság egyötöde, mintegy kétmillió ember bevándorló hátterű. A migrációs nyomás miatt a kormányzó szociáldemokrata párt tavaly szigorított is jogszabályain, aminek következtében Svédország – a szomszédos Dániával együtt – a legkeményebb bevándorlási politikát alkalmazza a blokkon belül. Az új migrációs szabályok értelmében Stockholm csupán ideiglenes tartózkodásra jogosítja a menekülteket, vagyis a korábbi szokással ellentétben már nem adja meg automatikusan az állandó letelepedési engedélyt.

Magdalena Andersson a minap megtartott beszédében kitért arra is, hogy Svédországban hagyták elhatalmasodni az iszlamizmust és a szélsőjobboldalt.

Ahogyan korábban lapunk is megírta: az országban húsvét előtt több napon keresztül súlyos zavargások voltak, amelyeken még a hatóságok sem tudtak úrrá lenni, mintegy száz rendőr megsérült országszerte. Az erőszakhullámot az váltotta ki, hogy a radikális dán politikus, Rasmus Paludan Korán-égetéseket hirdetett az ország bevándorlónegyedeiben. A nagycsütörtöktől húsvéthétfőig tartó időszakban több tucat embert letartóztattak többek között Norrköping, Linköping, Malmö és Stockholm városában, a tüntetők a rendőrök elleni támadásokon túl egy iskolát is felgyújtottak, illetve húsz rendőrautót tönkretettek.

Nem politikai tüntetéseket láttunk. A rendőröket kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták. Nem politikai cselekedetnek, hanem bűncselekménynek, a demokrácia elleni támadásnak lehettünk szemtanúi

– mutatott rá a kormányfő. 

Magdalena Andersson a szervezett bűnözés megakadályozása miatt egy sor intézkedést helyezett kilátásba. Növelnék például a rendőrség és a szociális szféra együttműködését az ifjúsági bűnmegelőzés érdekében, továbbá olyan eszközöket vezetnének be, amelyek segítségével elérnék, hogy a gyermekek ne maradjanak távol az oktatási intézményektől a szülők beleegyezése nélkül. A felvázolt tervek alapján a rendőrség nagyobb megfigyelési jogkörrel rendelkezne és megtagadhatná a tartózkodási engedélyt olyan személyektől is, akiket még nem ítéltek el bűncselekményért.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.