időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Megalázott rendőrség, fenyegetett jogállam

Bugnyár Zoltán (Uppsala)
2022.04.26. 07:15
Megalázott rendőrség, fenyegetett jogállam

Míg a baloldali svéd kormány a felelősséget hárítja, addig az ellenzék radikális javaslatokkal vetne véget az erőszakhullámnak. Húsvétkor napokig tartó zavargások voltak a nagyvárosok főleg bevándorlók lakta negyedeiben, az események a mai napig hullámokat vetnek a nagypolitikában.

Nagycsütörtöktől húsvéthétfő hajnaláig nem tudott a rendőrség úrrá lenni a Svédország-szerte kitört zavargásokon. Az erőszakhullámot az váltotta ki, hogy a radikális dán politikus, Rasmus Paludan Korán-égetést hirdetett Linköping Skäggetorp nevű bevándorlónegyedébe. Magára az eseményre sor sem kerülhetett, mert

az ellentüntetők elképesztő erőszakkal mentek neki a kivezényelt rendőröknek, akik gyakorlatilag megfutamodtak és elhagyták a negyedet.

Paludan még aznap folytatta „turnéját” a szomszédos Norrköpingbe, majd nagypénteken Örebroba, Stockholmba, Landskronaba és Malmöbe. Az eredmény mindenütt hasonló volt: össztűz alá vették a rendet védeni hivatott rendőröket, elsősorban kövekkel dobták meg őket, s járműveiket is felgyújtották. Anders Thornberg országos rendőrkapitány szerint a zavargások mögött szervezett bűnözői bandák álltak,

az erőszak egyértelműen a rendőrség ellen irányult, annak mértéke minden eddiginél nagyobb volt.

Több rendőr is beszámolt arról, hogy soha nem látott erőszakkal szembesültek. A közösségi médiában Björn néven posztoló rendőr megosztott egy kettétört, véres arcpajzsot és azt írta, nem volt benne biztos, hogy élve megússza az összecsapásokat. Kiderült az is, hogy az egész országban nincsen tömegoszlatásra alkalmas vízágyú, és könnygázspray-vel sem voltak felszerelve a rendőrök.

A kisebbségben kormányzó szociál­demokraták évek óta a bandabűnözés visszaszorításának fontosságáról beszélnek, Magdalena Andersson jelenlegi kormányfő is azzal kampányolt megválasztása előtt, hogy minden követ meg fog mozgatni az erőszakos bandabűnözés letörése érdekében. Megduplázták ugyan a rendőrség költségvetését, de

érdemi eredményeket nem tudnak felmutatni, sőt egyre mélyebbre süllyed az ország az erőszakban.

Csak az elmúlt hétvégén hatszor dördültek el fegyverek bűnözők kezében. Idén már 89 lövöldözés történt, amelyek következtében 17-en haltak meg.

Majdnem egy hét telt el a zavargások kitörése és aközött, hogy Magdalena Andersson meglátogatta a pusztítás egyik helyszínét. Mint mondta, nem tüntetés történt, hanem súlyos bűncselekmények. Az igazságügyi miniszter, Morgan Johansson pedig több felszerelést ígért a rendőröknek.

Az ellenzéki bevándorlásellenes Svéd Demokraták azt követelik, hogy a bűncselekményekért elítélt migránsokon kívül családjuk tartózkodási engedélyét is vonják vissza. A kereszténydemokraták elnöke pedig egészen kemény hangvételt ütött meg.

Fotó: JONATHAN NACKSTRAND

Ebba Busch azt mondta: voltak olyan tüntetők, akik azzal a szándékkal mentek oda, hogy rendőrt öljenek. „Legalább száz sérült rendőrünk van, ezért fel kell tenni a kérdést: miért nincs száz sérült iszlamistánk, száz sérült bűnözőnk, száz sérült felkelőnk?” A jobboldali pártok közös levelet is közzétettek a hétvégén, amelyben azt állítják, az állam nem tartja teljesen ellenőrzése alatt Svédországot és a demokratikus jogállam léte forog kockán. Keményebb büntetéseket, több rendőrt és komolyabb felszereléseket követelnek a rendvédelmi szervnek, a szervezett bandabűnözés ellen pedig világos és ütőképes fellépést.

 

Borítókép: A bevándorlók autókat is felgyújtottak. (Fotó: MTI/EPA/Johan Nilsson)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.