Több nagyvárosban is erőszakoskodtak a baloldali szélsőségesek Németországban

A maszkos támadók ruhaboltokban randalíroztak, több helyen a vásárlókat és a dolgozókat is megverték.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 29. 17:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő támadássorozatról számolt be a Junge Freiheit német lap. Baloldali szélsőségesek berontottak egy erfurti ruhaboltba, majd a földre tepertek egy nőt és gumibottal ütni kezdték a fejét, végül paprika spray-vel lefújták az arcát. Az áldozat egy édesanya, aki öt éve dolgozik az Erfurt belvárosában, a Neuwerkstrasse-n található üzletben. Elmesélte, hogy a kék maszkot viselő támadók farmernadrágot kerestek. Az utolsó emléke az volt, hogy megmutatta nekik a nadrágokat, a következő, amire emlékszik pedig az volt, hogy gumibottal ütik – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A földön feküdtem, nagyon hangosan kiabáltam segítségért, azt hittem, hogy az ajtó nyitva van, és a járókelők meghallják, de senki sem jött

– mesélte a nő, aki azt is elmondta, hogy végig arra gondolt, hogy a gyereke érdekében túl kell élnie a támadást. A biztonsági kamera felvételén az is látszik, hogy miközben a támadók az eladót verték, két társuk megjelent a boltban és festékszóróval megrongálták a falakat és az árukat. A négytagú banda ezután elmenekült a helyszínről, helikopterrel és rendőrkutyákkal keresték őket a környéken, de eltűntek a rendőrök elől. Az eladónőt zúzódásokkal és égési sebekkel szállították kórházba.

A hatóság szerint összehangolt akcióról lehet szó, mert az erfurtival szinte azonos időben más városokban is hasonló támadásól számoltak be az áldozatok. Magdeburgban négy elkövető egy ruhaboltban gázspray-vel fújt le egy idős vásárlót és a kutyáját, de az eladónőt is bántalmazták. Ugyanolyan spray-vel fújta le a vásárlókat egy férfi Schwerinben és Halléban is be akartak törni, ott azonban az elkövetőknek nem sikerült bejutniuk az üzletbe. Berlinben és Drezdában a boltosok arról számoltak be, hogy „feltűnő személyek figyelik az üzleteket”, de egyelőre nem történt támadás egyik városban sem.

A hatóság úgy véli, hogy az akciók egyidejűsége és a brutalitás arra utal, hogy baloldali szélsőséges csoportok állnak a támadássorozat hátterében. A „Thor Steinar” márkát évek óta azzal vádolják, hogy népszerű a jobboldali szélsőségesek körében. A vezetők azonban évek óta tagadják a szélsőjobboldali érzelmeket. A baloldali szélsőségeseket azonban ez nem érdekli, és tiltakozásul rendszeresen megtámadják azokat a boltokat, amelyek ilyen márkájú termékeket árulnak – írja a V4NA.

Az erfurti eset azonban minden korábbi esetet háttérbe szorít – vélekedik Joachim Paul, az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) párt politikusa. Ahogy fogalmazott,

„ezek az összehangolt támadások egyenes következményei a hatóságok szemet hunyó magatartásának, amelyek évtizedek óta bagatellizálják a baloldali szélsőséges erőszakot, valamint a régi pártok politikájának, amelyek közvetlenül vagy közvetve finanszírozzák ezt az antiszociális és szélsőséges szcénát. A félrenézés, a bagatellizálás és a támogatás végzetes politikáját szimbolizálják azok a képek, amelyeken a csúcspolitikusok a régi pártpolitikával szoros kapcsolatban állnak. Gondoljunk csak arra a képre, amelyen az SPD politikusa, Faeser belügyminiszter az „Antifa” szélsőségesek közvetlen politikai közelségében látható”

– jelentette ki Joachim Paul, majd megjegyezte, hogy a belügyminiszter és a hatóságok nemtörődömségének „az lett a következménye, hogy most baloldali szélsőségesek által elkövetett erőszakkal van dolgunk, amely már-már terrorizmusba torkollik, és veszélyezteti a közbiztonságot”.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.