„Orbánománia” alakult ki Bulgáriában

Példaként tekintenek a magyar és a szerb választásokra.

2022. 04. 06. 21:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boján Csukov biztonságpolitikai szakértő, a bolgár kormány (2008–2009) egykori külpolitikai tanácsadója szerint a magyarországi és szerbiai parlamenti választásokon kiderült, hogy „mind a magyarok, mind a szerbek kezdik megérteni, merre tart a világ, és olyan vezetőket választanak, akik átvezetik országaikat a jelenlegi viharos időszakon”. 

Orbán Viktor hosszú távlatokban néz előre, és nem konjunkturálisan játszik a helyzettel, hiszen amikor a háború alábbhagy, mindenkinek fel kell készülnie az azt követő szörnyűségre. 

Orbán külpolitikájának is vannak érdekei, az országhatáron kívül tartózkodó közel 200 ezer fős ukrajnai magyarságnak is üzent: „Ne aggódjatok, veletek vagyunk!” – mondta el a bolgár közmédiában. A geopolitikai szakértő szerint a bolgár kormány nem törekszik arra, hogy megértse, milyen irányba halad a világ, és olyan rendszerbe akarnak belépni, amelyből sok nemzet már ki akar lépni.

A jobboldalinak számító bolgár Pik hírportál már a magyarországi és szerbiai választások másnapján elemzést készített Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics „brutális” győzelméről. Véleményük szerint a magyar győzelem öt fő okra vezethető vissza: 

  1. az ukrajnai háború óvatosabb és mérsékeltebb megközelítésére, 
  2. a családi értékek védelmére, a genderideológia elutasítására, 
  3. a Soros György és a Fehér Ház kulturális marxistáinak Orbán-ellenes elhibázott befektetésére, 
  4. hogy Orbán először a népére gondol és csak utána az Egyesült Európára, 
  5. végül nem cselekszik külföldi parancsra. 

Majd megállapította, hogy Bulgáriában hiába várnak egy Orbán-kaliberű államférfira, mert a bolgár politikusok nem a népükkel vannak elfoglalva, hanem élvezni akarják rövid hatalmukat, és ezért az ország kolóniává változik, miközben Keletről és Nyugatról egyaránt kapja a pofonokat.  

Georgi Markov egykori alkotmánybíró, korábbi konzervatív képviselő, a nálunk is ismert Orbán-jelenség című könyv szerzője a közösségi oldalán írt a magyar választások eredményéről. 

Hazámban a negyedik kétharmados győzelem után orbánománia alakult ki. A közösségi hálózatok izzanak. A bolgárok túlnyomó többsége sajátjának tekinti a győzelmet, mert Orbán győzelme túlmutat Magyarországon! 

Ez a keresztény Európa, a hagyományos család győzelme! Nyugat-Európának fel kell kérnie Orbán Viktort, hogy mentse meg a kereszténységet az öreg kontinensen, amely az iszlamizáció és a harmadik nem sűrű neoliberális ködébe süllyedt” – kommentálta az eredményeket.

Eközben a bolgár liberális sajtó még a választások előtt „hideg polgárháborúként” jellemezte a magyar hangulatot, a választások után viszont alig vagy csak mértéktartóan számoltak be annak eredményéről. Orbán Viktor győzelmét úgy jelentették, hogy 53 százalékos volt, kihagyva belőle, hogy ez kétharmados győzelmet jelent. Rumen Radev köztársasági elnök egyébként a választások másnapján gratulált Orbán Viktornak a parlamenti választásokon elért győzelemhez, és boldogulást kívánt a „baráti” magyar népnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.