időjárás 29°C Ottó 2022. július 2.
logo

A texasi lövöldöző előre figyelmeztetett tettére a közösségi médián

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.26. 09:32 2022.05.26. 13:56
A texasi lövöldöző előre figyelmeztetett tettére a közösségi médián

A közösségi médiában jelentette be tettét a Texas állambeli Uvalde városának általános iskolájában tizenkilenc diákot és két tanárt meggyilkoló lövöldöző mindössze negyedórával az ámokfutás előtt – közölte szerdán Greg Abbott texasi kormányzó sajtótájékoztatóján. 

A 18 éves, Salvador Ramosként azonosított elkövető egyik bejegyzésében azt is közölte, hogy megöli nagyanyját, egy másik üzenetében pedig már azt írta, hogy meg is tette ezt.

Abbott szerint Ramos arcon lőtte nagyanyját kedden történt iskolai ámokfutása előtt, de a nő túlélte a találatot és értesítette a rendőrséget. A tettes ezt követően elmenekült otthonából, amelyben nagyanyjával élt, és karambolozott kocsijával a Robb Általános Iskola közelében. Az oktatási intézménybe egy hátsó bejáraton keresztül jutott harci felszereléssel egy AR–15-ös gépkarabéllyal felfegyverkezve. Ramos ezt követően elbarikádozta magát egy tanteremben, ahol negyedik osztályosok voltak, tüzet nyitott a diákokra és tanárokra, mielőtt a rendőrség végzett volna vele.

Abbott közölte, hogy a halottak mellett tizenhét, nem életveszélyes sérült is van. A texasi kormányzó hangsúlyozta, hogy az elkövető közösségi médián tett bejegyzései voltak az egyedüli figyelmeztető jelek. Hozzátette, hogy Ramos, aki otthagyta a főiskolát, büntetlen előéletű volt; azt nem tudják, volt-e mentális problémája. A hatóságok szerint a 18 éves fiatal két puskát és hozzájuk való 375 darab lőszert vásárolt még márciusban.

Az ügy ismét felszínre hozta a fegyvertartás körüli társadalmi vitát az Egyesült Államokban.

A feszült politikai légkör egyik megnyilvánulása volt, hogy Beto O'Rourke demokrata párti kormányzójelölt megszakította a republikánus párti Abbott sajtótájékoztatóját, pellengérre állítva a hivatalban lévő kormányzót, amiért hivatali ideje alatt lazított a texasi fegyvertartási törvényeken. O'Rourke Abbott kihívójaként indul a novemberi kormányzóválasztáson. A jelenlévők közül többen azt vetették a demokrata párti politikus szemére, hogy át akarja politizálni a tragédiát, sőt sértegetések is elhangzottak az épületből kikísért O'Rourke irányába. A kormányzójelölt az épület előtt újságíróknak nyilatkozva őrültségnek nevezte, hogy egy 18 éves fiatal legálisan vásárolhat egy AR–15-ös gépkarabélyt. – Mégis mire számítottunk, hogy mit fog tenni vele? – kérdezte. A demokrata párti politikus egyben ígéretet tett, hogy megválasztása esetén szigorítani fogja a fegyvertartási szabályokat.

Borítókép: A biztonsági erők tagjai a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én (Fotó: MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.