Az új dél-oszét elnök szerint is csatlakozni kellene Oroszországhoz

Ennek feltétele az lenne, hogy Oroszország hajlandó felvenni Dél-Oszétiát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 10. 9:15
South Ossetia Presidential Elections
8186381 08.05.2022 South Ossetian presidential candidate Alan Gagloyev speaks to the media at a polling station No. 23 during the second round of the 2022 South Ossetian presidential election in Tskhinvali, Republic of South Ossetia. Sputnik (Photo by Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alan Gaglojev 41 éves ellenzéki vezető nyerte meg az elnökválasztást a Grúziától 1991-ben fegyveres harc után de facto elszakadt Dél-oszét Köztársaságban – közölte hétfőn a chinvali választási bizottság. A tájékoztatás szerint Gaglojev a szavazatok csaknem 85 százalékos feldolgozottsága mellett a voksok 53,67 százalékával aratott győzelmet a vasárnapi második fordulóban az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége által nem elismert terület eddigi elnöke, Anatolij Bibilov felett. A szavazatok 41,3 százalékát megszerző Bibilov már elismerte a vereségét. A voksolás folyamatát Grúzia és az Európai Unió is élesen bírálta.

Gaglojev az egyik, nemrégiben adott interjújában a dél-oszét nép évszázadok óta dédelgetett álmáról beszélt, arról, hogy egyszer csatlakozhatnak az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiához. Mint mondta, ennek feltétele az lenne, hogy Oroszország hajlandó felvenni Dél-Oszétiát.

Bibilov március végén a Rosszija 24 hírcsatornának adott nyilatkozatában bejelentette, hogy a Dél-oszét Köztársaság konzultációkat folytat Oroszországgal a csatlakozásról megtartandó népszavazás ügyében.

Grúzia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza Dél-Oszétiát, amelyet Oroszország katonai erővel megakadályozott. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszországon kívül csak Nicaragua, Venezuela, Szíria, Vanuatu és Nauru ismerte el, valamint olyan területek, mint Nyugat-Szahara, a donyecki és a luhanszki „népköztársaság”, valamint a moldovai szakadár Dnyesztermente.

Abházia ugyanakkor jelezte, hogy nem tervez csatlakozni Oroszországhoz, amelyet ugyanakkor stratégiai partnerének és szoros szövetségesének tart.

 

Borítókép: Alan Gaglojev újságírókkal beszél (Fotó: AFP/Sputnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.