időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Diszkriminációra hivatkozva panaszkodnak az osztrák autóklubok

Forrás: Pesti Srácok, Mandiner
2022.05.28. 19:45 2022.06.10. 14:01
Diszkriminációra hivatkozva panaszkodnak az osztrák autóklubok

Nem tetszik nekik, hogy csak magyar rendszámú kocsik kapnak olcsó üzemanyagot.

Két osztrák autóklub is reagált arra a döntésre, miszerint május 27-től csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áras üzemanyagot – írta a Die Presse cikke alapján a Mandiner és a Pesti Srácok.

Az ARBÖ és az ÖAMTC szerint egyelőre nem világos a gyakorlati megvalósítás. Martin Grasslober, az ÖAMTC közlekedésirányítási szakértője többek között azt állította, hogy egyes tagok visszajelzése alapján egyáltalán nem tankolhattak az osztrákok Magyarországon.

A szakértő szerint az is problémákhoz vezethet, hogy a kasszarendszerek részben nem képesek a helyzet kezelésére, de a fantáziát is hiányolja a gyakorlati megvalósítás kivitelezéséből.

Sebastian Obrecht, az ARBÖ szóvivője úgy látja: szerinte a döntéssel Magyarország uniós jogot sért, és kár, hogy így történik. Ezzel a megközelítéssel Grasslober is egyetértett, szerinte az uniós jog alapján a nem magyar autósokat diszkrimináció éri. Az autóklubok úgy vélik, ha jogszerűtlenségről van is szó, az nem változtat az esetlegesen kialakuló káoszon, ráadásul több hónapig is eltart a szabályozás bírósági vizsgálata. Martin Grasslober szerint hamarosan eldől, valóban megvalósítható-e az az elképzelés, hogy csak a magyar rendszámú autók sofőrjei tankolhatnak a hatósági áras üzemanyagból.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.