Emberrablás és sikkasztás miatt elítélt zsűrítag a cannes-i filmfesztiválon

A zsűritag első generációs bevándorló, aki korábban emberrablás és fogvatartás miatt három évet kapott, később pedig nagy összegű sikkasztás miatt indult ellene eljárás. Ezenkívül lelkes rendőrellenes aktivista, a Traoré család rendezvényein rendszerint feltűnik – számolt be a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 01. 19:10
Ly, Ladj
Cannes, 2019. május 25. Ladj Ly francia rendezõ beszél, miután átvette a zsûri különdíját a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2019. május 25-én. Ly a Les Miserables címû alkotásával érdemelte ki az elismerést. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan kezdetét veszi az egyik legrangosabb filmipari rendezvény, a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, mely május 17-től május 28-ig tart, és nyilvánosságra hozták a zsűri tagjainak kilétét is. Vincent Lindon francia színész lesz a zsűri elnöke, az azonban sokakat meglepett, hogy helyet kapott a nyolc tagú zsűriben Ladj Ly, az a mali származású első generációs bevándorló filmrendező is, aki 2019-ben futott be A nyomorultak című filmjével, melyért megkapta a zsűri nagydíját és Golden Globe-díjra is jelölték.

Ahogy a V4NA írja, a probléma azzal van, hogy a férfi múltja korántsem makulátlan, 2011-ben három év börtönbüntetésre ítélték, amiért 2009-ben elrabolt és fogva tartott egy házasságtörő férfit, amiért az vétett a saria törvényei ellen.

Büntetéséből két évet le is ült, ám ezzel még nincs vége a bűnlajstromának, amint arról korábban a V4NA is beszámolt, a rendezőt tavaly februárban őrizetbe vették, mert több mint 200 000 euró közpénzt sikkasztott el.

A férfi azért került a pénzügyminisztérium égisze alá tartozó Tracfin adócsalás, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemért felelős hírszerző szolgálat látókörébe, mert gyanús pénzügyi tranzakciókat bonyolított különféle offshore cégekkel.

A gyanú szerint a rendező több helyről is sikkasztott: az ingyenes filmes képzést nyújtó iskoláját kezelő Cité des arts visuels nevű egyesület számlájáról 285 000 eurót, a Nyomorultak című filmet készítő Lylyfilms produkciós cég kasszájából pedig 50 000 eurót, írja a Valeurs actuelles nevű hetilap. Ezenkívül egy gyanús, az egyesület számlájáról a Lylyfilms nevű céghez intézett 118 ezer eurós tranzakciót is vizsgálnak a hatóságok, ám erre a sikkasztásra egyelőre nincs bizonyíték.

 

A cannes-i fesztivál szervezőit tehát nem zavarja, hogy egy bűnöző is a zsűri tagja, ám ezzel még mindig nem értek véget Ladj Ly kétes ügyei.

Köztudott, hogy a férfi lelkes rendőrellenes aktivista, a hírnevét megalapozó film, A nyomorultak témája is ehhez kapcsolódik, tudniillik a külvárosban élő migránshátterű lakosok és a rendőrök közti konfliktust dolgozta fel a rendező. Ladj Ly egyébként rendkívül jó viszonyban van a 2016-ban rendőri intézkedést követően elhunyt bűnöző, a francia George Floydként is emlegetett Adama Traoré nővérével, a szélsőbalos nézeteket valló Assa Traoréval. A rendező számos, a Traoré Bizottság által szervezett rendezvényen részt vett már, 2020 júniusában is együtt tüntettek Párizs 10. kerületében a rendező filmtanodájának hallgatói által készített, Adama Traorét ábrázoló gigantikus falfestmény előtt.

Borítókép: Ladj Ly francia rendező beszél, miután átvette a zsűri különdíját a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2019. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.