Erdélyt félti Corina Cretu volt román EU-biztos

Az európai parlamenti képviselő szerint Románia és Moldova egyesülése precedenst teremtene.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon veszélyes lenne Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése, mivel vitatémává tenné a nemzetközi szerződések által rögzített határokat, precedenst teremtene más országoknak, így például Magyarországnak

– mondta egy interjúban Corina Cretu román európai parlamenti képviselő, aki korábban uniós biztosként is tevékenykedett.

A politikus azt is hozzátette: Magyarország komoly befektetéseket hajt végre Erdélyben, s „kérheti ezt a román régiót”.

Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Románia és Moldova egyesülésének ötletét, Cretu azt mondta, ő az Európai Unión belüli „egymásra találást” támogatja. Mint fogalmazott: nem ez a megfelelő pillanat a határok újratárgyalásának felvetésére.

Nézzék csak, mi zajlik tőlünk keletre vagy a Nyugat-Balkánon. Ott vannak a bosznia-hercegovinai kihívások, a boszniai Szerb Köztársaság elszakadási szándéka. Valamilyen formában ide tartoznak Magyarország akciói is az erdélyi befektetésekkel. Ha lenne precedens, gondolja, hogy nem próbálná kihasználni a helyzetet?

– tette fel a kérdést Cretu Magyarországra utalva.

Kihangsúlyozta: realistának kell lenni. – Nagyon szeretjük a Prut folyón túli testvéreinket, de az ő biztonságukat szolgálja a Moldovai Köztársaság uniós integrációjának szorgalmazása, s az EU-n belüli egymásra találás – mondta Cretu.

Egy március végén közölt közvélemény-kutatás szerint a románok többsége az ukrajnai háború közepette már elutasító Románia Moldovával való egyesülésével kapcsolatban.

A válaszadók alig tizenegy százaléka mondta, hogy támogatná a két – román hivatalos nyelvű – ország egyesülését, harminchárom százalékuk ellenezte, negyvenkét százaléknyian pedig nem tartják időszerűnek. Romániában minden korábbi közvélemény-kutatás azt mutatta: a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával történő egyesülést. Moldovában ugyanakkor a mérések korábban sem mutattak egyesüléspárti többséget. Egy február elején, a Moldovai Köztársaságban végzett felmérés szerint – ha népszavazást írnának ki – a moldovai polgárok 34,4 százaléka támogatná, 49,9 százaléka ellenezné az egyesülést Romániával.

Borítókép: Corina Cretu román európai parlamenti képviselő

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.