időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Júniusban szavaznak Dél-Oszétia Oroszországhoz való csatlakozásáról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.14. 13:32
Júniusban szavaznak Dél-Oszétia Oroszországhoz való csatlakozásáról

Dél-Oszétia július 17-én népszavazást tart a Grúziától (Georgia) való elszakadásról és az Oroszországhoz csatlakozásról, miután a szakadár régió legfelsőbb bírósága jóváhagyta Anatolij Bibilov ügyvezető elnök erre vonatkozó rendeletét – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Sorsdöntő lépést tettünk, hazatérünk, vissza Oroszországhoz

– jelentette ki Bibilov a döntésre reagálva.

Dél-Oszétia és térsége térkép.
Fotó: Magyar Nemzet

A Grúziától a 90-es évek elején elszakadt, ötvenezer lakosú, 3900 négyzetkilométer területű Dél-Oszétiát csak egy maroknyi ország ismeri el külön államként. A területen nemrég megtartott elnökválasztást Alan Gaglojev 41 éves ellenzéki vezető nyerte meg, de ő is az Oroszországhoz csatlakozást szorgalmazza. Gaglojev egy interjújában „a déloszét nép évszázadok óta dédelgetett álmáról” beszélt, arról, hogy egyszer egyesülhetnek az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiával. Mint mondta, ennek feltétele az, hogy Oroszország hajlandó legyen felvenni Dél-Oszétiát.

Grúzia 2008. augusztus 8-ra virradóra kísérletet tett arra, hogy fegyverrel visszahódítsa Dél-Oszétiát, de ezt Oroszország katonai erővel megakadályozta. Dél-Oszétia az ötnapos háborút követően Abháziával együtt önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Abházia nem tervez csatlakozni Oroszországhoz, de stratégiai partnerének, szoros szövetségesének tekinti.

Borítókép: Anatolij Bibilov és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalása (Fotó: Europress/AFP/Mikhail Klimentyev)