időjárás 33°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Kínai és orosz repülőgépek járőröztek Japán közelében Biden látogatása alatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.25. 10:48 2022.05.25. 10:57
Kínai és orosz repülőgépek járőröztek Japán közelében Biden látogatása alatt

Közös légi stratégiai járőrözést hajtottak végre kínai és orosz bombázó repülőgépek a Japánhoz közeli vizek fölött a hét elején, miközben Tokióban a japán–amerikai–ausztrál–indiai csúcstalálkozó zajlott − derül ki friss japán és amerikai közlésekből.

A kínai védelmi minisztérium is megerősítette, hogy Moszkva és Peking „éves katonai együttműködési tervének megfelelően” gyakorlatoztak a Japán-(Keleti-)tenger, a Kelet-kínai-tenger és a Csendes-óceán felett.

Kisi Nobuo japán nemzetvédelmi miniszter szerint a bombázók kedd reggeltől délutánig folytatták gyakorlatukat.

Kisi a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint úgy vélte, hogy Peking oroszokkal közösen tett lépése − Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette − „emeli a provokáció szintjét”. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a gyakorlatot valószínűleg előre megtervezték. Hozzátette:

Peking azon döntése, hogy ilyen módon együttműködik Moszkvával Oroszország további ukrajnai inváziója és a Kreml veszélyes nukleáris retorikája közepette, azt mutatja, hogy a határok nélküli partnerség, amelyről a közös közleményükben beszéltek, igenis él és virul.

A dél-koreai vezérkari főnök szerint a kínai és az orosz harci repülőgépek bejelentés nélkül léptek be Szöul légvédelmi azonosító zónájába, de nem sértették meg Dél-Korea légterét.

A tokiói csúcstalálkozót követően a négy vezető közös nyilatkozatot adott ki, amelyben határozottan elleneznek minden kényszerítő, provokatív vagy egyoldalú lépést, amely a status quo megváltoztatására és a feszültségek fokozására irányul a térségben.

Borítókép: Egy kínai H−6-os bombázó (Fotó: Reuters)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.