Kínai és orosz repülőgépek járőröztek Japán közelében Biden látogatása alatt

A dél-koreai vezérkari főnök szerint a harci repülőgépek Szöul légvédelmi azonosító zónájába is beléptek, bejelentés nélkül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 25. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös légi stratégiai járőrözést hajtottak végre kínai és orosz bombázó repülőgépek a Japánhoz közeli vizek fölött a hét elején, miközben Tokióban a japán–amerikai–ausztrál–indiai csúcstalálkozó zajlott − derül ki friss japán és amerikai közlésekből.

A kínai védelmi minisztérium is megerősítette, hogy Moszkva és Peking „éves katonai együttműködési tervének megfelelően” gyakorlatoztak a Japán-(Keleti-)tenger, a Kelet-kínai-tenger és a Csendes-óceán felett.

Kisi Nobuo japán nemzetvédelmi miniszter szerint a bombázók kedd reggeltől délutánig folytatták gyakorlatukat.

Kisi a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint úgy vélte, hogy Peking oroszokkal közösen tett lépése − Oroszország Ukrajna elleni háborúja közepette − „emeli a provokáció szintjét”. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a gyakorlatot valószínűleg előre megtervezték. Hozzátette:

Peking azon döntése, hogy ilyen módon együttműködik Moszkvával Oroszország további ukrajnai inváziója és a Kreml veszélyes nukleáris retorikája közepette, azt mutatja, hogy a határok nélküli partnerség, amelyről a közös közleményükben beszéltek, igenis él és virul.

A dél-koreai vezérkari főnök szerint a kínai és az orosz harci repülőgépek bejelentés nélkül léptek be Szöul légvédelmi azonosító zónájába, de nem sértették meg Dél-Korea légterét.

A tokiói csúcstalálkozót követően a négy vezető közös nyilatkozatot adott ki, amelyben határozottan elleneznek minden kényszerítő, provokatív vagy egyoldalú lépést, amely a status quo megváltoztatására és a feszültségek fokozására irányul a térségben.

Borítókép: Egy kínai H−6-os bombázó (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.