Korrupcióval vádolták, börtönbe küldték, most elnök lehet

Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő bejelentette: indul az októberi elnökválasztáson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 07. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő szombaton hivatalosan is bejelentette: indul az októberi elnökválasztáson, hogy Jair Bolsonaro jelenlegi elnök „felelőtlen kormányzása” után segítsen újjáépíteni az országot.

Mindannyian készen állunk arra, hogy ne csak az október 2-i győzelemért dolgozzunk, hanem Brazília újjáépítéséért és átalakításáért, ami sokkal nehezebb lesz, mint a választások megnyerése

– mondta a politikus Sao Paulóban tartott kampánynyitó gyűlésén mintegy négyezer híve előtt.

Szuverenitásunkat és demokráciánkat állandóan támadják a jelenlegi kormány felelőtlen és bűnös politikája miatt

– hangsúlyozta a Munkáspárt jelöltje. Lula alelnökjelöltje Geraldo Alckmin, a Brazíliai Szocialista Párt politikusa, Sao Paulo volt kormányzója lesz.

Lula 2003 és 2010 között vezette a dél-amerikai országot, és szociális programjaival milliókat emelt ki a mélyszegénységből. Ugyanakkor kormánya működését aláásta a korrupció.

A politikust 2018-ban 12 év börtönbüntetésre ítélték korrupció és pénzmosás miatt, ezért nem indulhatott az elnökválasztáson a jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

A legfelsőbb bíróság tavaly felmentette Lulát a vádak alól, és visszaadta politikai jogait.

Egy friss felmérésben a megkérdezettek 44 százaléka támogatta a politikust, míg Bolsonaróra 31 százalék szavazott. Az elnökválasztás második fordulója október 30-án lesz, ha az első fordulóban – október 2-án – egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a szavazatok több mint 50 százalékát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.