Lapozó: Tragikus a közbiztonság Franciaországban, feljelentették a kormányt

Madridi szaunában és kanári-szigeteki bulin terjedt el a majomhimlő Spanyolországban · Hétfőn reggel megölték Katar párizsi nagykövetségének egyik biztonsági őrét · Háborús ukrán sebesülteket fogadnak a spanyolországi kórházak.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 23. 14:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madridi szaunában és kanári-szigeteki bulin terjedt el a majomhimlő Spanyolországban

Az ibériai állam néhány nap leforgása alatt az egyik legfertőzöttebb országgá lépett elő az afrikai kontinensen kívül. A megbetegedések észlelése után az egészségügyi hatóságok bezáratták azt a madridi szaunát, ahol az egyik gócpontot regisztrálták. A betegek – összesen harminc fő – otthonukban tartózkodnak elszigetelve, egyikük sem igényel kórházi kezelést. Az esetek jellemzői arra utalnak, hogy nyálkahártyával való érintkezéssel, illetve szexuális aktus során terjedt el a himlő. Az ebben a közösségben regisztrált betegek mindegyike férfi, akiknek más férfiakkal volt szexuális kapcsolata a tünetek jelentkezése előtt. Az egészségügy most azt vizsgálja, hogy a madridi betegek kapcsolódnak-e valamilyen formában a Gran Canarián regisztrált kitöréshez, ahol május 5. és 15. között egy nyolcvanezer fős melegfesztivált rendeztek. Az El País úgy tudja, hogy a Madridban észlelt betegek közül többen is részt vettek ezen a bulin csakúgy, mint több, Olaszországban regisztrált fiatal fertőzött. A Kanári-szigeteken egyelőre két gyanús esetet különítettek el, egyiküket Tenerifén, a másikat Gran Canarián, és mindketten részt vettek a melegpartin.

Forrás: 20minutos.es

Hétfőn reggel megölték Katar párizsi nagykövetségének egyik biztonsági őrét

A francia főváros VIII. kerületi diplomáciai épületébe egy ismeretlen férfi hatolt be reggel hat órakor. A férfit feltartóztatta a nagykövetség biztonsági szolgálata, a behatoló azonban több ökölcsapást mért az egyik biztonsági őrre és fojtogatni kezdte, közben többször „Allah, akbart!” kiáltott. Az eszméletlen állapotba került őr életét a kiérkező mentősök sem tudták megmenteni.

Az őrjöngő támadót eközben csak a helyszínre kiérkező rendőrök tudták megfékezni. A támadás okát és körülményeit vizsgálják, ugyanis a támadót közismert skizofrénként tartják nyilván. A 38 éves elkövetőnél nem találtak fegyvert, azonban a vizsgálatok kokaint mutattak ki a vérében.

Forrás: actu17.fr

 

Háborús ukrán sebesülteket fogadnak a spanyolországi kórházak

A madridi kórházak összesen 25 ukrán állampolgárt látnak el hétfőtől, akik az oroszokkal folytatott háborúban sérültek meg. Eredetileg 37-en érkeztek volna, de kényes állapotuk miatt végül kevesebben fekszenek be a spanyol kórházakba. Tizenegyen állami kórházakban, 14-en pedig az Isabel Zendal madridi járóbeteg központban kapnak helyet. Enrique Ruiz Escudero, a fővárosi régió egészségügyi minisztere bejelentette, hogy a madridi közösség nagylelkűen fogadja majd Vlagyimir Putyin áldozatait. Közben Margarita Robles védelmi miniszter villámlátogatást tett a Pentagonban, ahol amerikai kollégájával találkozott. A tárcavezető ígéretet tett az Egyesült Államoknak arra, hogy a spanyol kormány továbbra is fegyverszállítmányokkal és humanitárius segítséggel látja el Ukrajnát az oroszok elleni háborúban. Lloyt Austin kijelentette, hogy Spanyolország az USA szilárd szövetségese.

Forrás: antena3.com, abc.es

Feljelentették a francia államot a tragikus közbiztonság miatt

Pierre-Marie Sève, az Institut pour la Justice (igazságügyi intézet) kutatóközpont munkatársa a CNews hírcsatornán jelentette be, hogy a kutatóközpont feljelentést tesz egy párizsi bíróságon a francia állam ellen azért, mert az intézet szerint a francia kormány nem tesz meg minden tőle elvárhatót a franciaországi bűnözés felszámolásáért. Az intézet a weboldalán gyűjt aláírásokat a petícióhoz. Sève kifejtette, hogy az egyik legfontosabb mulasztás, amelyet a francia kormány elkövet – s amely miatt az ország vezetése nem lehet hiteles a bűnözés ellen meghozott valós vagy látszólagos intézkedéseivel – az az, hogy a francia kormány nem ismeri el nyilvánosan a növekvő bűnözés és a franciaországi immigráció között fennálló egyértelmű kapcsolatot.

Sève rámutatott, hogy miközben az országban élő, és külföldi státussal nyilvántartott emberek a francia lakosság mindössze kilenc százalékát teszik ki, addig a bűnözésben a külföldiek aránya jóval meghaladja a lakosságban képviselt arányukat.

Míg 1988-ban évente negyvenezer erőszakos bűncselekményt regisztráltak az országban, 2000-ben már 106 ezret, 2021-ben pedig az erőszakos támadások száma csaknem elérte a háromszáz ezret a regisztrált 291 760 esettel. Harminc év alatt tehát meghétszereződött az erőszakos bűncselekmények száma Franciaországban.

Forrás: twitter.com, institutpourlajustice.org, droit-a-la-securite.fr

Képjavaslat: Pierre-Marie Sève, az Institut pour la Justice kutatóközpont munkatársa (Fotó: YouTube/Institut Pour La Justice)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.