időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Lebontják az utolsó szovjet győzelmi emlékművet Rigában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.14. 13:08 2022.05.14. 13:24
Lebontják az utolsó szovjet győzelmi emlékművet Rigában

A Vörös Hadsereg dicsőségét hirdető, a szovjet korszakból származó és heves viták tárgyát képező monumentális rigai emlékű lebontásáról határozott pénteki ülésén a városi tanács. A lett főváros önkormányzata egyben utasította a helyi műemlékeket gondozó hivatalt, hogy szervezze meg a 79 méter magas obeliszk elbontását.

A bontás nem lesz olcsó, mert a gigantikus emlékművet vasbetonból emelték és az több óriási bronzszobrot is magába foglal

– mondta a városi tanács vitájában Martins Stakis rigai polgármester.

Az obeliszket 1979 és 1985 között emelték, hogy így örökítsék meg a szovjet hadseregnek a náci Németország fölött aratott győzelmét. Évről évre lettországi oroszok ezrei gyűltek össze az emlékműnél május 9-én, hogy megemlékezzenek a második világháborúban aratott győzelemről. Ez a dátum ugyanakkor a lettek többsége számára a csaknem ötven évig tartó szovjet megszállás kezdetét jelenti. Lettország lakosságának harminc százalékát oroszok teszik ki.

A függetlenné válás után, 1991-ben csaknem az összes szovjet emlékművet és emléktáblát eltüntették Lettországban, kivéve a szovjet hősi temetőkben lévőket.

A monumentális rigai emlékművet egy 1994-es lett–orosz kormányközi szerződés védte eddig, a lett parlament azonban csütörtökön megszavazta a szerződés módosítását, így az nem biztosít többé jogi védelmet a vitatott emlékműnek. A rigai orosz nagykövetség csütörtökön Twitter-üzenetben fejezte ki felháborodását az „áruló és igazolhatatlan” lépés miatt, amely – mint hangsúlyozták – nélkülöz minden erkölcsi vagy jogi alapot.

1997-ben önkéntesek egy csoportja dinamittal megpróbálta lerombolni a szovjet emlékművet, a robbanás azonban idő előtt bekövetkezett és megölt két önkéntest.

Később több, a szükséges tízezres aláírásszámot tartalmazó petíció is kérte az elbontást, de a hatóságok mindeddig elutasították a kérelmet. A szovjet hősi emlékmű lebontásáról közvetlenül azután újult ki a vita, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és a bucsai tömegsírok felfedezése után jelentősen felerősödött.

Borítókép: Virágokat és gyertyákat helyeznek el a szovjet győzelem tiszteletére állított emlékműnél Rigában (Fotó: Europress/AFP/Sergey Melkonov)