Letette a hivatali esküt az újraválasztott szerb elnök

Alekszandar Vucsics kiemelte: Magyarországgal az utóbbi években kiemelkedően jó kapcsolatokat épített ki Szerbia.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 31. 13:30
KÖVÉR László; VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2021. július 6. Aleksandar Vucic szerb elnök Kövér Lászlóval, az Országgyûlés elnökével (háttal) folytatott megbeszélésen Belgrádban 2021. július 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letette hivatali esküjét kedden Belgrádban Alekszandar Vucsics újraválasztott szerb elnök, aki ezzel megkezdte második mandátumát.

– Esküszöm, hogy minden erőmet a Szerb Köztársaság szuverenitásának és területi egységének – amelynek szerves része Koszovó és Metóhia – megőrzésére, valamint az emberi és kisebbségi jogok és szabadságjogok érvényesítésére, az alkotmány és a törvény tiszteletben tartására és védelmére, a béke és a Szerb Köztársaság valamennyi polgára jólétének megőrzésére fordítom, valamennyi feladatomat lelkiismeretesen és felelősségteljesen fogom ellátni – mondta az alkotmányba foglalt eskü szövegét Vucsics, amelyet azzal zárt: „Isten engem úgy segéljen”.

Az elnök – ahogy öt évvel ezelőtt is – nem csupán az alkotmány díszpéldányára, hanem a Miroslav-evangéliumra is esküt tett. Ez utóbbi az egyik legjelentősebb és legrégebbi szerb írásos emlék. Az eskütételt követő beszédében az újraválasztott köztársasági elnök kiemelte: második elnöki mandátumának feladatai és céljai hasonlóak lesznek az elsőhöz. A legfontosabb számára a béke és a stabilitás megőrzése, a döntési függetlenség és a szabadság megvédése, Szerbia európai integrációja, az egészségügy fejlesztése és a folyamatos munka.

Vucsics kitért az Európában tapasztalható oroszellenességre. Rámutatott: Szerbiában sem oroszellenesség, sem Nyugat-ellenesség nincsen. 

– Szerbiában szívesen látjuk Shakespeare-t, Dosztojevszkijt, Goethét és Hemingway-t is, és erre büszkék lehetünk.

Alekszandar Vucsics arról is beszélt, hogy az országnak meg kell őriznie katonai semlegességét. Rámutatott, hogy Szerbiát NATO-tagországok és NATO-partnerországok veszik körül, Szerbia viszont nem szeretne csatlakozni senkihez, csak a saját határait szeretné megvédeni. 

Hozzátette: Szerbia olyan társadalomhoz akar tartozni, mint amilyen az Európai Unió, ezért folytatni kell a megkezdett reformokat. Az országnak jelentős kereskedelmi kapcsolatai vannak az EU-val, és komoly beruházások érkeznek onnan, nem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni. 

A szomszédságpolitikáról szólva kiemelte, hogy Magyarországgal az utóbbi években kiemelkedően jó kapcsolatokat épített ki Szerbia, és ezt a jó viszonyt mindenképpen meg kell őrizni.

Alekszandar Vucsics a beszédében kitért az előre hozott parlamenti választásokra is. Mint mondta, reméli, hogy hamarosan lezárul a választási folyamat, és megalakulhat a parlament, majd július végéig a kormány is. Javaslata szerint az új szerb kormányban minden kisebbségnek helyet kell kapnia, tehát a magyaroknak, a horvátoknak, a bosnyákoknak és a romáknak is. Szerbiában április 3-án tartottak elnökválasztást, valamint előre hozott parlamenti választást. Alekszandar Vucsics a szavazatok 58,59 százalékát szerezte meg. 

Az eskütételt megelőzően Alekszandar Vucsics a parlament épülete előtt összegyűlt szimpatizánsainak megköszönte a támogatást, kiemelte: büszke Szerbiára és mindarra, amit közösen elértek. Hozzátette: elnökként nem arra törekedett eddig sem, és ezután sem fog, hogy bárkinek is megfeleljen, hanem kizárólag az állampolgárok érdekeit szem előtt tartva hoz döntéseket. „Ez azt jelenti, hogy időnként nem fognak egyet érteni a döntéseimmel, de megőrizzük a békét és a stabilitást, megvédjük Koszovót, és gondoskodunk a gyermekeink jövőjéről” – hangsúlyozta. A köztársasági elnök megbízatása öt évre szól, s legfeljebb egyszer választható újra, vagyis Vucsics öt év múlva nem indulhat újra az elnöki székért.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök Belgrádban 2021. július 6-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.