időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament Robert Golobot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.26. 09:13 2022.05.26. 09:18
Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament Robert Golobot

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament szerdán Robert Golobot, az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) vezetőjét, aki várhatóan hárompárti balközép kormányt alakít majd – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV). A kormányfőt a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 54-en támogatták, és 30-an szavaztak ellene. Golob ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó három párt – a balközép Szabadság Mozgalom, a Szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica) – összesen 53 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban.

A szlovén törvények szerint Golobnak 15 nap áll rendelkezésére, hogy miniszterjelöltjeit a parlament elé terjessze. 

A kormánytagokról ugyanakkor várhatóan már június 3-án szavaz a nemzetgyűlés. A kormány akkor léphet hivatalba, ha a miniszterek több mint kétharmadát kinevezik. A politikus a parlamenti vita előtt, a délután folyamán felszólalásában elmondta: az egészségügy megreformálása és az emelkedő árak kezelése lesz kormánya legfőbb célja. Irányelvként a társadalmi igazságosságot, a szolidaritást és a tudásalapú társadalmat jelölte meg. 

Kiemelte: a jóléti állam sarokköve a hozzáférhető közegészségügyi rendszer. Golob egy „kísérletet” jelentett be, amelynek során a reformokat nem csak papíron hajtják végre, hanem terheléses tesztet végeznek az állami egészségügyi rendszerben, hogy lássák a határokat. 

Elmondása szerint úgy akarják 2024-ig megreformálni az egészségügyet, hogy az a következő 20 évben kitartson.

Másik fontos problémaként a magas energia- és élelmiszerárakat említette. Golob ígéretet tett arra, hogy kormánya szeptemberig megvizsgálja a drágulások okait, és szükség esetén árszabályozással megfékezi őket, de azzal fogják kezdeni, hogy megállapodásra törekszenek a beszállítókkal és a kereskedőkkel, hogy a teher egy részét ők viseljék –  hangsúlyozta.

Nem érdemlünk háborús haszonlesőket, és nem is lesznek ilyenek Szlovéniában, mindenkinek vállalnia kell a maga részét a teherből

– jelentette ki. A kormány terveit két ütemben fogalmazta meg: konkrét lépések a következő hónapokban, majd 2030-ig a megvalósítás.

 Az 55 éves üzletember nem ismeretlen a politikában. Korábban alelnöke volt Alenka Bratusek volt miniszterelnök balközép irányultságú pártjának, és 1999-ben egy évig a gazdasági tárcánál államtitkári pozíciót töltött be, majd több mint egy évtizeden át vezette a GEN-I állami áramszolgáltató vállalatot. Golob 2021-ben döntött úgy, hogy visszatér a politikába, miután leváltották a GEN-I éléről. Átvette a Jure Leben volt környezetvédelmi miniszter által alapított kis zöldpártot, amelyet idén, egy január végi kongresszuson Szabadság Mozgalom névre kereszteltek át.
Borítókép: Robert Golob, a szlovén balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetője beszédet mond a Borut Pahor szlovén elnökkel folytatott találkozója után Ljubljanában 2022. április 26-án (Fotó: MTI/AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.