időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Nácizással vádolják Olaf Scholzot

Scheffer Joakim
2022.05.31. 17:44
Nácizással vádolják Olaf Scholzot

Őszinte leszek, az, hogy különböző eseményeket ugyanazon személyek ugyanolyan fekete ruhába öltözve folyamatosan és szervezetten zavarnak meg, olyan gyakorlatra emlékeztet, amelyet, istennek hála, már régen nem tapasztaltunk

− fogalmazott Olaf Scholz német kancellár egy panelbeszélgetésen, amelyet klímaaktivisták zavartak meg. A demonstrálók akkor vágtak közbe, amikor a kancellár arról beszélt, hogy a szén mint energiaforrás kiszorításával rengeteg munkahely fog megszűnni az elkövetkező időszakban. Scholz aztán azzal folytatta, hogy az aktivisták hozzáállása ellehetetleníti a valódi problémákról folytatott objektív párbeszédet. − Azzal próbálkoznak, hogy az ilyen eseményeket saját érdekeik szerint manipulálják − mutatott rá a kancellár. 

Kijelentése miatt Scholz egyből a baloldali támadások középpontjában találta magát, ugyanis sokak szerint amikor a „régen tapasztalt gyakorlatról” beszélt, akkor a náci Németországra utalt.

Ezt látszik alátámasztani, hogy a kancellár fekete ruhás személyek szervezett rendbontásairól beszélt. A politikai ellenfelek rendezvényeinek célzott megzavarása a Sturmabteilung (SA), azaz a náci párt paramilitáris szervezetének egyik jellegzetessége volt. Az SA tagjai pedig egytől egyig barna egyenruhát viseltek, amiért a közbeszédben gyakran csak barnaingesként hivatkoztak rájuk − akárcsak a Scholz által említett fekete ruhás aktivisták. 

− Egy ilyen összehasonlítás teljesen abszurd − fogalmazott Christiane Hoffman kormányszóvivő a hét elején, azonban ennél többet nem árult el a kancellár kijelentéséről. 

Scholz a nácikhoz hasonlítja a klímaaktivistákat. Németország kancellárja elbagatellizálja a náci rezsim bűneit és a klímaválságot egyaránt (…) Ez botrány!

− írta Twitter-bejegyzésében Luisa Neubauer, a Greta Thunberg által alapított Friday for Future mozgalom egyik meghatározó tagja. 

Erik Marquardt, a kormánypárti Zöldek európai parlamenti képviselője bocsánatkérést követelt Scholztól. 

A kancellárnak nem kell hogy tetszen az aktivisták polgári engedetlensége. Azonban most a klímavédelemért harcolókat nácikhoz hasonlította, amiért bocsánatot kell kérnie

− írta a politikus a Twitteren.

Nem ez az első eset, hogy a kancellár − akinek kampánya egyik fontos témája éppen a klímaválság volt − összetűzésbe keveredett zöld aktivistákkal. Április végén Scholz Kínába utazott, azonban ahelyett, hogy Oroszországon keresztül repült volna, azt megkerülve az útidő többszörösét töltötte a levegőben, ezzel pedig egyből kivívta az erre érzékenyek haragját. 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Lisi Niesner)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.