Nem biztos, hogy hétfőn megállapodás születik az olajembargóról

Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 16. 11:20
null
BELGIUM-UKRAINE-NATO-DIPLOMACY Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem biztos, hogy az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei már most megegyezésre jutnak az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben bevezetni tervezett, olajembargót is tartalmazó, újabb szankciós csomagról − jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn. 

Josep Borrell a tagállami külügyminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozására érkezve azt mondta: 

egyes tagállamok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal, több nehézséggel szembesülnének az orosz olajra vonatkozó szankciók bevezetésével, mivel az olaj hozzájuk kizárólag csővezetékeken érkezik Oroszországból.

− Tárgyalunk erről, és mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében − fogalmazott. − Nem biztosítható, hogy ez azonnal megtörténik, ugyanis az egyes tagállami álláspontok meglehetősen erősek − hívta fel a figyelmet Borrell, majd hozzátette: 

Úgy gondolom, hogy ha megértjük egyes tagállamok sajátos helyzetét, és mindannyian erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy egységesek maradjunk Oroszországgal szemben, akkor sikerrel járunk.

Borítókép: Josep Borrell az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: AFP/Francois Walschaerts) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.