Szlovák koalíciós vita a szivárványzászló miatt

Nem mindenkinek tetszett a szlovák kormánypártban a magyar képviselő törvénytervezete.

Magyar Nemzet
2022. 05. 31. 6:30
-
SLOVAKIA-GAY-PARADE Fotó: SAMUEL KUBANI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb belháború robbant ki a szlovák kormánykoalíción belül, miután az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OL'aNO) párt magyar nemzetiségű képviselője, Gyimesi György olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely szerint hétezer eurós (több mint 2,5 millió forintos) bírsággal kellene büntetni azokat a személyeket, akik állami és önkormányzati épületekre szivárványos zászlót függesztenek ki.

Egy olyan országban élünk, amely tiltja azt, hogy egy sportrendezvényre bármilyen más ország zászlaját bevigyük és használjuk. Ugyanez az ország viszont nem tiltja azt, hogy a különböző szexuális kisebbségek zászlaját kitűzzék akár az állami intézmények épületére

– magyarázta Facebook-videójában Gyimesi György.

Hivatalosan a tervezetet azzal indokolja, hogy „a különböző szexuális orientációjú közösségek zászlajának kitűzése a hivatali épületekre nincs összhangban az alkotmánnyal, ráadásul jelentősen hozzájárul a társadalom megosztásához.” A javaslatot egyébként a szélsőjobboldali, Marian Kotleba nevével fémjelzett, A Mi Szlovákiánk Néppárt színeiben mandátumot szerző, azóta független Tomás Taraba képviselővel együtt terjesztette be.

Az ötlet viszont – talán éppen a közösködés miatt – nem nyerte el mindenki tetszését a kormányzó szövetségben; és nem is feltétlenül tartalma miatt.

Michal Sipos, a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a frakciószabályzat és a koalíciós megállapodás megsértését rótta fel. A Ma7.sk felvidéki hírportál szerint két másik párttársa szintén az egyeztetés elmaradását bírálta élesen, úgy vélték, biztosan a „magánakciójáról” volt szó. Sőt, egyikük még azzal is odaszúrt, hogy Gyimesi Györgynek „tudatosítania kellene, hogy a pozsonyi parlamentben képviselő, és nem Orbán Viktor Magyarországán”.

Ezután hozzátette, a javaslat felerősítheti a homofóbiát és az előítéleteket. A Bumm.sk pedig Miro Kern újságírót idézte, aki szerint „múlt századi az elképzelés”, és szerinte a törvénytervezet összecseng Orbán Viktor magyar miniszterelnök „homofób rezsimjének” politikájával, amely betiltotta az LMBTQ-propagandát. Ehhez képest Igor Matovic pénzügyminiszter, az OL'aNO elnöke védelmébe vette a javaslatot.

Nincs összhangban a közérdekkel, ha hivatali épületekre kitűzött zászlókkal bármelyik szexuális közösséghez tartozó közösség propangandáját terjesztenék

– nyilatkozta az eset kapcsán. Emellett ő úgy vélte, hogy a koalícióban megszokott, hogy a képviselők egyeztetés nélkül nyújtanak be törvényjavaslatokat.

Borítókép: Melegfelvonulás Szlovákiában (Fotó: SAMUEL KUBANI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.