Törökország megvétózhatja a svédek és finnek NATO-csatlakozását

Erdogan ugyan nem mondta ki nyíltan, hogy blokkolná a két északi ország esetleges csatlakozási kísérletét, de azt világossá tette, hogy nem örülne a bővítésnek.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 16:58
STOLTENBERG, Jens; ERDOGAN, Recep Tayyip
Antalya, 2022. március 11. A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) kezet fog Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral az antalyai diplomáciai fórumon a törökországi Antalyában 2022. március 11-én. MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ankara nem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – legalábbis erről beszélt Recep Tayyip Erdogan pénteken. A Reuters szerint a török elnök úgy fogalmazott: követjük a fejleményeket Svédországban és Finnországban, de nincsenek pozitív meglátásaink. 

A török vezető azzal magyarázta ellenkezését, hogy Svédország és más skandináv országok állítólagos támogatást nyújtottak a kurd fegyvereseknek és másoknak, akiket Törökország terroristának tart. 

Elmondta, nem akarja megismételni Törökország múltbeli „hibáját”, amiért 1980-ban „beleegyezett Görögország visszavételébe a NATO katonai szárnyába”. Állítása szerint az akció lehetővé tette Görögország számára, hogy „a NATO-t maga mögé utasítva Törökországgal szemben foglaljon állást”. Mint ismeretes, Görögország 1974-től 1980-ig kivonta erőit a NATO katonai parancsnoki struktúrájából.

Erdogan egyébként nem mondta ki nyíltan, hogy blokkolná a két északi ország esetleges csatlakozási kísérletét, de a NATO minden döntését konszenzussal hozza meg, ami azt jelenti, hogy a harminc tagország mindegyike vétójoggal rendelkezhet abban a kérdésben, hogy ki csatlakozhat.

Finnország még csütörtökön jelentette be, hogy kérelmezik a NATO-csatlakozást, Svédországtól pedig vasárnapra várják a bejelentést.

Borítókép: A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (jobbra) kezet fog Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral az antalyai diplomáciai fórumon a törökországi Antalyában 2022. március 11-én (Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.