időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Törökország megvétózhatja a svédek és finnek NATO-csatlakozását

Magyar Nemzet
2022.05.13. 16:58 2022.05.13. 17:23
Törökország megvétózhatja a svédek és finnek NATO-csatlakozását

Ankara nem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – legalábbis erről beszélt Recep Tayyip Erdogan pénteken. A Reuters szerint a török elnök úgy fogalmazott: követjük a fejleményeket Svédországban és Finnországban, de nincsenek pozitív meglátásaink. 

A török vezető azzal magyarázta ellenkezését, hogy Svédország és más skandináv országok állítólagos támogatást nyújtottak a kurd fegyvereseknek és másoknak, akiket Törökország terroristának tart. 

Elmondta, nem akarja megismételni Törökország múltbeli „hibáját”, amiért 1980-ban „beleegyezett Görögország visszavételébe a NATO katonai szárnyába”. Állítása szerint az akció lehetővé tette Görögország számára, hogy „a NATO-t maga mögé utasítva Törökországgal szemben foglaljon állást”. Mint ismeretes, Görögország 1974-től 1980-ig kivonta erőit a NATO katonai parancsnoki struktúrájából.

Erdogan egyébként nem mondta ki nyíltan, hogy blokkolná a két északi ország esetleges csatlakozási kísérletét, de a NATO minden döntését konszenzussal hozza meg, ami azt jelenti, hogy a harminc tagország mindegyike vétójoggal rendelkezhet abban a kérdésben, hogy ki csatlakozhat.

Finnország még csütörtökön jelentette be, hogy kérelmezik a NATO-csatlakozást, Svédországtól pedig vasárnapra várják a bejelentést.

Borítókép: A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (jobbra) kezet fog Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral az antalyai diplomáciai fórumon a törökországi Antalyában 2022. március 11-én (Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)