A legmagasabb szintű terrorellenes készültséget rendelték el Norvégiában

A kormány azután döntött így, hogy szombat hajnalban lövöldözés tört ki egy melegbárban, és ketten életüket vesztették.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 25. 16:04
Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.

Két ember életét vesztette és legkevesebb 21 ember megsérült, amikor egy iráni gyökerekkel rendelkező 42 éves norvég állampolgár szombaton hajnali 1 óra körül lövöldözni kezdett a főváros egyik jól ismert homoszexuálisbárjában és környékén, az utcán és egy másik szórakozóhelynél.

A PST norvég titkosszolgálat „extrém iszlamista terrorcselekménynek” nevezte a szombati homoszexuálisfelvonulás előtt történt lövöldözést, és a mérsékeltet jelentő 3-asról a „rendkívüli veszélyt” jelentő 5-ös fokozatra emelte az országban a terrorellenes készültséget.

A PST ügyvezető igazgatója, Roger Berg elmondta, hogy a civilek segítségével még az éjszaka elfogott gyanúsított egy „radikalizálódott iszlamista”, aki ráadásul mentális egészségi problémákkal is küszködik.

A kisebb súlyú erőszak, drog- és fegyverhasználati bűncselekmények miatt a hatóságok előtt már 2015 óta ismert férfi, aki eddig nem tett vallomást, nyilvánvalóan páni félelmet akart kelteni a lakosságban − közölte.

Szemtanúk szerint az elkövető egy táskával lépett be a London Pub éjszakai lokálba, ahol elővette a fegyverét és lőni kezdett. A lövöldözés nyomán a klubban, majd az utcán pánik tört ki. A helyszínen két fegyvert, köztük egy automata pisztolyt találtak.

A hatóságok tanácsára a szervezők lefújták a szombatra tervezett homoszexuálisfelvonulást, amely az egyhetes Pride rendezvénysorozat csúcspontja lett volna.

Borítókép: Hatóságok a tragédia helyszínén (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.