Már a német kikötők előtt is torlódnak a konténerhajók

A koronavírus-járvány kezdete óta első alkalommal az Északi-tengert is elérte a konténeres tengeri fuvarozásban kialakult késés és torlódás.

Forrás: MTI2022. 06. 07. 14:12
null
Rotterdam, 2021. július 29. Légi felvétel a panamai zászló alatt közlekedõ, japán tulajdonban lévõ Ever Given nevû konténerhajóról Rotterdam kikötõjében 2021. július 29-én. A 400 méter hosszú teherhajó március 23-án az erõs szél hatására állt keresztbe Szuezi-csatorna egy szûk szakaszán, és hat napig blokkolta a hajóforgalmat. MTI/EPA/ANP/Bram van de Biezen Fotó: Bram van de Biezen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális tengeri konténeres szállítási kapacitásnak közel két százaléka rekedt meg Németország, Hollandia és Belgium kikötőiben és nem lehet sem ki-, sem berakodni közölte kedden a Kieli Világgazdasági Intézet (IfW).

Az IfW szerint mintegy tucatnyi nagy konténerhajó – amelyek összkapacitása körülbelül 150 ezer szabványos konténer – várakozik a Német-öbölben, hogy Hamburgba vagy Bremerhavenbe befusson.

A rotterdami és antwerpeni kikötőknél még ennél is drámaibb a helyzet. Los Angeles előtt viszont már teljesen feloldódott a konténerhajók torlódása jelentette az IfW.

A globális teherszállítási kapacitás több mint három százalékát jelenleg a Sanghaj és a szomszédos Csöcsiang tartomány előtti torlódások kötik le. Az IfW szerint a sanghaji zárlat miatt eddig akár 700 millió euró értékű, Kínából Németországba tartó export esett ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANP/Bram van de Biezen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.