Matteo Salvini: Új jobbközép frakció kell az Európai Parlamentben

Az európai országok nemzeti érdekének nevezte az Ukrajna és Oroszország közötti tűzszünet elérését a növekvő energia- és élelmiszerárak miatt Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, aki a társadalmi-gazdasági válság veszélyéről, valamint a Fidesszel való szövetségről beszélt a külföldi tudósítóknak Rómában kedden.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 07. 19:12
ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Orbán Viktor Rómában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salvini kijelentette, hogy a háború emelte meg a nyersanyagok árát, az energiáét éppúgy, mint a tejét, kenyérét, húsét. – Az olaszok máris áldozatokat hoznak, és ha a háború tovább tart, annak katasztrofális következményei lesznek – szögezte le.

Ezért minden európai tagállam, köztük Olaszország nemzeti érdeke a tűzszünet minél gyorsabb elérése – hangsúlyozta a kormánypárti Liga elnöke, aki a külföldi tudósítók szövetségében válaszolt az újságírók kérdéseire.

Elmondta, hogy az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan egyeztetett Oroszország és Ukrajna római nagykövetével. Cáfolta azokat a korábbi sajtóhíreket, miszerint a moszkvai és az ankarai kormány tagjaival tárgyalna. Kifejtette, hogy nem áll szándékában megkerülni a római kormány diplomáciai csatornáit, de pártvezetőként és volt belügyminiszterként a békén dolgozik. Kijelentette: NATO-tagságával párhuzamosan Rómának a párbeszédért kell tennie.

A politikus megjegyezte, hogy a Nyugat szorgalmazta békefolyamatok kudarca már bebizonyosodott Afganisztánban és Líbiában is. 

Úgy vélekedett, hogy az ukrán–orosz béketárgyalások ideális helyszíne a Vatikán lehetne, de legalábbis a Szentszék garanciát vállalhatna a béketárgyalásokért. Hozzátette: nem működnek jól a szankciók, ha végül azt büntetik, aki szankcionálni akar. 

Ami Ukrajna esetleges EU-csatlakozását illeti, Matteo Salvini rámutatott, hogy számos más ország – közöttük Szerbiát és Albániát említette – több mint tíz éve vár ugyanarra. A Liga vezetője úgy vélte, a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány a 2023-ban tavasszal rendezendő parlamenti választásokig a helyén marad. Kifejtette, hogy a jobboldali Ligának nem könnyű közösen kormányoznia a baloldali erőkkel, amelyek a választásokig még keresztül akarják vinni a vagyonadó bevezetését, a drogliberalizálást, az Olaszországban született bevándorlógyerekek automatikus olasz állampolgárságát, valamint a homofóbia-ellenes törvénycsomagot, amely a Liga szerint a genderkultúra terjesztését szolgálja.

Salvini azt mondta: a következő választásokat a jobbközép nyeri, és a Liga lesz a jobbközép koalíció legnagyobb ereje. 

Hozzátette, ha a szövetséges Georgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) kap több szavazatot, akkor az FdI nevez meg miniszterelnököt. Emlékeztetett arra, hogy a június 12-i helyhatósági választás előzetes belpolitikai tesztnek számít. Matteo Salvini aggodalmát fejezte ki a következő hónapokban szerinte növekvő feszültség miatt: – Szeptembertől nehéz időszakot jósolok, társadalmi, gazdasági válság veszélyével – mondta. Hozzátette, hogy ennek elkerülésére a politikának a munkahelyekért, a nyugdíjakért kell tennie, az adóterhek csökkentésével.

A Liga vezetője úgy vélte, a jobbközépnek nagyobb bátorsággal és erősebb identitással kell fellépnie Európában. – Az európai jobbközép három részre oszlik az Európai Parlamentben, jobb lenne, ha egységes lenne, új jobbközép frakció kell az Európai Parlamentben – fogalmazott.

Továbbra is célom, hogy Orbán Viktorral közös európai jobbközép pártcsaládot hozzunk létre, annál is inkább, mivel az Európai Néppárt a történetében még soha nem volt ennyire gyenge és ennyire kevés országban kormányon, mint jelenleg

– jelentette ki.

A migrációra vonatkozó kérdésre elmondta, hogy nyáron a bevándorlók érkezésének növekedése várható. – Az emberkereskedők már félig leeresztett gumicsónakokra teszik fel a csoportokat, tengerre érve a civil hajók úgyis felveszik őket a fedélzetükre, s minél több a Földközi-tengeren az NGO (nem kormányzati szervezet), annál több a veszélybe sodort ember. Nem mentésről van itt szó, hanem szervezett utakról – mondta Matteo Salvini.

Hozzátette, hogy amikor 2018-ban és 2019-ben ő volt az olasz belügyminiszter, akkor minimálisra csökkent az eltűnt és a halott migránsok száma. Elmondta, hogy csütörtökön a milánói bíróságon a Sea Watch nevű német civil hajó egykori kapitánya, Carole Rackete indította perben kell megjelennie, Rackete ugyanis rágalmazással vádolta meg őt.

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga vezetője és Orbán Viktor miniszterelnök Rómában 2022. április 21-én (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.