Megpróbálták felrobbantani a Barátság kőolajvezetéket

Az oroszországi csővezetéket nem érintette a brüsszeli szankció, az továbbra is ellátja Európát, beleértve hazánkat.

2022. 06. 12. 16:54
null
Százhalombatta, 2013. július 25. A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz média beszámolója szerint szombaton az Ukrajnával és Belarusszal is határos oroszországi Brjanszk megyében megpróbálták felrobbantatni az Európába tartó Barátság (Druzsba) kőolajvezetéket – közölte az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál.

A jelentésekből kiderült, három robbanás történt, amelyek során megrongálódott az egyik transzformátorállomás. Az orosz olajvezeték-hálózatot üzemeltető Transznyeft vállalat ugyanakkor hangsúlyozta közleményében:

 a vezeték működésében nincs fennakadás, és menetrend szerint zajlik a kőolaj szállítása Európába.

A Druzsba az 1960-as években épült, hogy olajat szállítson Kelet-Európába a szocialista országoknak.

Az Európai Unió május végén döntött az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, amelyben betiltották az orosz olajimportot. Azok az országok azonban, amelyek az olajat csővezetéken keresztül kapják, továbbra is a jelenlegi formában folytathatják a gazdálkodásukat, így hazánk is mentesült az olajembargó alól. 

A szankciós csomag elfogadását megelőzően Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója arról beszélt, „valami történhetne a Barátság kőolajvezetékkel”. 

Zerkal emlékeztetett, hogy Magyarország az Ukrajnán keresztülhaladó Barátság kőolajvezetéken kapja az orosz kőolajat. A tanácsadó szerint ezért Ukrajnának nagy befolyása van Magyarországra, és a vezeték megrongálásával, elzárásával nyomást tudna gyakorolni hazánkra azért, hogy a kormány mégis támogassa az olajembargót – írta meg korábban lapunk

A szombati merénylet előtt már áprilisban is követtek el hasonló támadást, akkor egy olajtároló gyulladt ki Brjanszkban, a Druzsba bázisán.

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.