időjárás 33°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Megpróbálták felrobbantani a Barátság kőolajvezetéket

Koren-Karczub Tímea
2022.06.12. 16:54 2022.06.12. 16:59
Megpróbálták felrobbantani a Barátság kőolajvezetéket

Az orosz média beszámolója szerint szombaton az Ukrajnával és Belarusszal is határos oroszországi Brjanszk megyében megpróbálták felrobbantatni az Európába tartó Barátság (Druzsba) kőolajvezetéket – közölte az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál.

A jelentésekből kiderült, három robbanás történt, amelyek során megrongálódott az egyik transzformátorállomás. Az orosz olajvezeték-hálózatot üzemeltető Transznyeft vállalat ugyanakkor hangsúlyozta közleményében:

 a vezeték működésében nincs fennakadás, és menetrend szerint zajlik a kőolaj szállítása Európába.

A Druzsba az 1960-as években épült, hogy olajat szállítson Kelet-Európába a szocialista országoknak.

Az Európai Unió május végén döntött az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, amelyben betiltották az orosz olajimportot. Azok az országok azonban, amelyek az olajat csővezetéken keresztül kapják, továbbra is a jelenlegi formában folytathatják a gazdálkodásukat, így hazánk is mentesült az olajembargó alól. 

A szankciós csomag elfogadását megelőzően Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója arról beszélt, „valami történhetne a Barátság kőolajvezetékkel”. 

Zerkal emlékeztetett, hogy Magyarország az Ukrajnán keresztülhaladó Barátság kőolajvezetéken kapja az orosz kőolajat. A tanácsadó szerint ezért Ukrajnának nagy befolyása van Magyarországra, és a vezeték megrongálásával, elzárásával nyomást tudna gyakorolni hazánkra azért, hogy a kormány mégis támogassa az olajembargót – írta meg korábban lapunk

A szombati merénylet előtt már áprilisban is követtek el hasonló támadást, akkor egy olajtároló gyulladt ki Brjanszkban, a Druzsba bázisán.

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.