Megszavazta a szlovén parlament Robert Golob kormányát

A kormányfő kiemelte, tapasztalt politikusokból és szakemberekből állította össze kabinetjét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 01. 21:01
PAHOR, Borut; GOLOB, Robert
Ljubljana, 2022. április 26. Robert Golob, a szlovén balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetõje beszédet mond a Borut Pahor szlovén elnökkel folytatott találkozója után Ljubjanában 2022. április 26-án. Golob pártja megnyerte az április 24-i parlamenti választásokat és várhatóan júniusban kormányt alakíthat. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta szerdán a szlovén parlament az ország új kormányát, amelyet a következő négy évben Robert Golob, a Szabadság Mozgalom vezetője irányít majd. Az új kormányt a 90 tagú parlament 53 képviselője támogatta, 28 ellene szavazott, nyolc képviselő pedig nem volt jelen a voksoláskor. A kormányt a magyar kisebbségi képviselő, Horváth Ferenc is támogatta. A kormánykoalíció három pártjának összesen 53 parlamenti képviselője van a törvényhozásban. Miniszterjelöltjeinek bemutatásakor Robert Golob kormányfő kiemelte:

kormányát tapasztalt politikusokból és szakemberekből állította össze, mert a kormánynak azonnal meg kell kezdenie a munkát, nem lesz száz napja arra, hogy belerázódjon a feladatokba.

„Nem újoncokból álló kormányt akarunk, amelynek száznapos türelmi időre van szüksége, hogy megkezdje a munkát, mert tudjuk, hogy nem lesz nyugalmunk” – magyarázta. Hozzátette: a helyzet világszerte egyre rosszabb. Az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) pártnak 11, a két koalíciós partnernek, a Szociáldemokratáknak (SD) négy, a Baloldalnak (Levica) két minisztere van a 15. szlovén kormányban.

A Szociáldemokraták adják a külügyminisztert, az igazságügyi minisztert, a gazdasági minisztert és a fejlesztési és európai kohéziós politikáért felelős tárca nélküli minisztert. A Baloldalnak két tárca jut, a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium.

A Szabadság Mozgalom jelöltjei kerültek a pénzügy, az egészségügy, a belügy, a védelmi, az infrastrukturális, a környezetvédelmi, az oktatási, az államigazgatási és a mezőgazdasági minisztériumok élére. Továbbá két tárca nélküli, a digitális átalakulásért és a külhoni szlovénekért felelős minisztere is van a pártnak. A tervek szerint néhány minisztériumot átneveznek, és később további három minisztériummal is bővül majd a kormány.

A miniszterek többsége ismeretlen a közvélemény számára, a gazdasági életből és egyéb szakterületekről érkeztek a kormányba.

A külügyminiszteri posztot Tanja Fajon, az SD elnöke, volt európai parlamenti képviselő tölti be. Luka Mesec, a Baloldal vezetője vezeti a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumot. A védelmi miniszteri tárca élére Marjan Sarec volt miniszterelnök került. Az általa vezetett párt nem érte el a négyszázalékos bejutási küszöböt a választásokon, de Golob már korábban jelezte, hogy a Szabadság Mozgalom kvótájából helyet biztosít számára a kormányban.

Borítókép: Robert Golob, a szlovén balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetője (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.