Brit Konzervatív Párt: Rishi Sunak nyerte meg az első fordulót

A Boris Johnson székéért versengő nyolc politikus közül hatan maradtak állva.

2022. 07. 13. 18:18
SUNAK, Rishi; JOHNSON, Boris
London, 2022. július 12. Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter megkezdi kampányát a kormányzó Konzervatív Párt vezéri tisztségéért Londonban 2022. július 12-én. Boris Johnson brit kormányfõ július 7-én bejelentette, hogy lemond a pártvezérségrõl. MTI/AP/Alberto Pezzali Fotó: Alberto Pezzali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc jelöltből hatan maradtak állva az első, szerdai szavazást követően a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folytatott versengésben. A következő fordulóba jutott Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, akire a parlamenti konzervatív frakciótagok közül 88-an szavaztak, Penny Mordaunt külkereskedelmi államtitkár (67 szavazattal), Liz Truss külügyminiszter (50), Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár (40), Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke (37) és Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója (32).

A jelölteknek legalább harminc konzervatív frakciótag voksát meg kellett szerezniük ahhoz, hogy továbbjussanak a következő fordulókba, ennek értelmében a 25 szavazatával kiesett a versengésből Nadhim Zahawi pénzügyminiszter és 18 vokssal Jeremy Hunt volt külügy-, kulturális és egészségügyi miniszter. 

A Konzervatív Párt frakciójának tagjai addig folytatják a szavazássorozatot, amíg két jelölt marad versenyben. A tervek szerint holnap újabb szavazási fordulót tartanak, és ha szükséges, a jövő héten is lesznek frakciószavazások, de a szavazássorozatot a parlament július 21-én kezdődő nyári szünetéig le kell zárni – emlékeztet az MTI.

A talpon maradó utolsó két jelölt közül a Konzervatív Párt hozzávetőleg 160 ezer regisztrált tagja választja meg a párt következő vezetőjét postai vagy elektronikus szavazással. Ennek eredményét szeptember 5-én jelentik be. A párt új vezetője lesz egyben az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is.

Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán a múlt héten bejelentette, hogy távozik a párt éléről.

 
Borítókép: Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter megkezdi kampányát a kormányzó Konzervatív Párt vezéri tisztségéért Londonban 2022. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.