Felmentették a volt osztrák alkancellárt egy korrupciós ügyben

Heinz-Christian Strachét azzal vádolták, hogy bizottsági tisztséget szerzett egy vállalkozónak adományokért cserébe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 29. 17:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette a bíróság Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnökét egy korrupciós ügyben pénteken.

Az 53 éves politikust azzal vádolták, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ közös kormányzása idején alkancellárként segített felügyelőbizottsági tisztséget szerezni egy vállalkozónak egy FPÖ-közeli egyesületnek juttatott adományokért cserébe. A bécsi tartományi bíróság nem látta minden kétséget kizáróan igazoltnak az ügyészség vádjait. 

A törvényszék szerint ugyan nem volt szép, ahogy Strache közbenjárt a vállalkozó kinevezése érdekében, mindazonáltal nem bizonyított, hogy tudott az adományról.

A vállalkozót szintén felmentették. A két vádlott mindvégig ártatlannak vallotta magát; az ítélet nem jogerős.

Tavaly egy másik korrupciós ügyben vesztegetés miatt bűnösnek találta és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte egy bécsi bíróság Strachét és ismerősét, Walter Grubmüller magánklinika-tulajdonost. A volt alkancellárt egy Grubmüller magánklinikáját érintő ügyben vádolták meg azzal, hogy megvesztegették egy előnyös jogszabály-módosítás érdekében. Strache fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

Borítókép: Heinz-Christian Strache egykori alkancellár (Fotó: MTI/EPA/Chirstian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.