Gyászol Japán a merénylet másnapján

Abe Sindzó holttestét elszállították tokiói otthonához. A korábbi miniszterelnököt kedden temetik el.

2022. 07. 09. 11:14
Japan's Ex-PM Shinzo Abe shot dead
Japan's Ex-PM Shinzo Abe shot dead Fotó: NAOKI MAEDA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan érkeznek a gyászolók a japán Nara városának arra a pontjára, ahol merényletet követtek el Abe Sindzó korábbi miniszterelnök ellen pénteken. A tragikus esemény másnapján megrendült lakosok százai helyeztek el virágokat a fegyveres bűncselekmény helyszínén. Lapunk is beszámolt róla: Abe Sindzó belehalt sérüléseibe, miután meglőtték egy kampányrendezvény közben.

Teljesen sokkolt, hogy ilyesmi megtörténhetett Narában

– panaszolta egy 50 éves helyi lakos, aki tízéves kisfiával együtt látogatott el a végzetes tett helyére. 

– Nem tudtam csak úgy hátradőlni otthon, el kellett jönnöm ide – vallotta be egy másik, 54 éves  narai lakos is.

Japan's Ex-PM Shinzo Abe shot dead
Fotó: AFP/Europress/Naoki Maeda

Abe Sindzó holttestét mindeközben pedig már elszállították tokiói otthonába. 

A halottaskocsit a korábbi kormányfő párttársai, a Liberális Demokrata Párt (LDP) tagjai várták a fővárosban található rezidenciánál felsorakozva, feketébe öltözve. 

Hétfőn éjszaka virrasztást tartanak, mielőtt kedden eltemetik Japán modern kori történetének egyik legbefolyásosabb államférfiját.

Az országot megrázó gyilkosság és a gyász ellenére folytatódik a kampány a vasárnapi felsőházi választásokra, ezúttal megerősített biztonsági intézkedésekkel. A támadás ugyanis aggodalmat keltett a közszereplők biztonságával kapcsolatban az ázsiai országban, ahol a politikusok rendszeresen közvetlenül szólítják meg a választókat nyilvános helyeken, például vasútállomásokon és bevásárlóközpontoknál.

Nem tűrhetjük el, hogy erőszakkal elfojtsák a mondanivalónkat a választások idején

– közölte Kisida Fumio japán miniszterelnök. 

Szakértők szerint egyébként a választásokon az LDP számíthat győzelemre, amelyet a halálesetet követő szimpátiaszavazatok még inkább bebetonoznak.

Japanese lawmaker Sanae Takaichi prays to the vehicle believed to be carrying the body of former Japanese Prime Minister Shinzo Abe, who was shot while campaigning for a parliamentary election, at his residence in Tokyo
Fotó: Kim Kyung-Hoon

Borítókép: Gyászoló Narában, az Abe Sindzó korábbi miniszterelnök ellen elkövetett merénylet helyszínén 2022. július 9-én (Fotó: AFP/Europress/Naoki Maeda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.