Kizárják a brit kormányfőesélyesek Johnson kormányban maradását

Liz Truss szerint Boris Johnsonnak jól megérdemelt pihenőre kell vonulnia.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 26. 10:23
SUNAK, Rishi; TRUSS, Liz
Stoke-on-Trent, 2022. július 26. A brit Konzervatív Párt vezérségére pályázó Liz Truss brit külügyminiszter (j) és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter a BBC brit közszolgálati televízió jelölti vitáján az angliai Stoke-on-Trentben 2022. július 25-én. MTI/AP/PA/Jacob King Fotó: Jacob King
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárták a brit miniszterelnöki posztért versengő jelöltek televíziós vitájukban, hogy a tisztségből távozó Boris Johnson szerepet kapjon a következő kormányban.

Liz Truss és Rishi Sunak hétfő este folytatott televíziós vitát egymással, hogy segítsen eldönteni pártjuk választóinak, melyiküket támogassák Johnson utódjaként a pártelnöki és kormányfői székben.

A jelenleg külügyminiszter Truss úgy fogalmazott, Johnsonnak jól megérdemelt pihenőre kell vonulnia, miután távozik a kabinet éléről.

Sunak, aki a pénzügyminiszteri tárca vezetését követően pályázik a miniszterelnöki székre, arra hivatkozva utasította el Johnson szerepvállalását, hogy a pártnak most előre kell tekintenie.

Truss és Sunak versengése valójában a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyik, de mivel a párt kormányon van, az új tory vezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. A két jelölt közül a párt 160 ezer tagja választja meg következő vezetőjét postai, illetve elektronikus úton.

A választást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig még ellátja a hivatal teendőit.

A jelenlegi felmérések szerint Truss számít esélyesebbnek, bár korábban sokáig Sunak állt az élen.

A televíziós vitában elsősorban gazdasági kérdéseket jártak körül. Truss azzal érvelt, hogy Sunak óvatos költségvetési kiegyensúlyozási tervei recesszióba taszítanák a gazdaságot, Sunak viszont Truss adócsökkentési elképzeléseit ostorozta, azt hangoztatva, hogy azokra nincsen fedezet, és a gazdaság összeomlását is okozhatják.

Egy hétfő éjjeli gyorsfelmérés szerint a tévénézők nagyjából egyformán ítélték meg a két jelölt teljesítményét a vitában, a konzervatív szavazók közül azonban Trusst látták többen felülkerekedni.

A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, a voksok leadási határideje szeptember 2., a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki.

Borítókép: A brit Konzervatív Párt vezérségére pályázó Liz Truss brit külügyminiszter (j) és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter a BBC brit közszolgálati televízió jelölti vitáján az angliai Stoke-on-Trentben 2022. július 25-én (Fotó: MTI/AP/PA/Jacob King)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.