Morawiecki: Lengyelország és Magyarország útjai elváltak

A lengyel kormányfő Orbán Viktor tusványosi beszédére reagálva egyetértett abban, hogy az ukrajnai háború megváltoztatta a két ország közti kapcsolatot.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 11:57
MORAWIECKI, Mateusz; FIALA, Petr
Varsó, 2022. április 29. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfõvel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Megerősítem Orbán miniszterelnök szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útja elvált jelentette ki pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, utalva Orbán Viktor tusványosi beszédére. A magyar kormányfő Tusnádfürdőn úgy fogalmazott, az ukrajnai háború sokkolta a lengyel–magyar kapcsolatokat, a két ország céljai közösek, ugyanakkor míg Magyarország két szláv nép háborújaként tekint a konfliktusra, addig a lengyelek a maguk harcának érzik azt. 

Morawiecki erre reagálva elmondta, Lengyelország nem részese a háborúnak, Varsó csupán igyekszik segíteni Ukrajnának ellenállni az orosz agresszióval szemben. Hozzátette, az ukránok hősies küzdelmét fegyverekkel támogatják, ahogy teszi ezt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és szinte minden európai ország. Ennek célja pedig, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni szuverenitását − fogalmazott a lengyel kormányfő. 

A lengyel sajtó megvédte Orbán Viktort

A lengyel jobboldali sajtó meghatározó alakja állt ki Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde mellett − írta Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. 

Lukasz Warzecha, a Do Rzeczy című konzervatív lap hasábjain fejezte ki a magyar miniszterelnök iránti támogatását. Írásában hangsúlyozta, hogy a kormányfő rasszistának bélyegzett szavai kemény és pontos diagnózist adnak a jelenlegi európai helyzetről

− áll a bejegyzésben. Warzecha a lengyel konzervatív újságírókkal szemben kemény kritikát fogalmazott meg, szerinte gyakran elfogultan és gyerekesen tekintenek a nemzetközi kapcsolatokra. Úgy véli, hogy amikor Lengyelország erkölcsi problémákkal küzd, az minden esetben megakadályozza az aktuális helyzet távolságtartó elemzését. 

Ez vezetett oda is, hogy a tusnádfürdői beszéd Lengyelországban a konzervatív oldalon is felháborodást okozott

− írta Orbán Balázs. Warzecha azt is kiemeli, hogy míg Varsó Washington érdekei mentén lépett fel az ukrajnai háborúval kapcsolatban, addig Magyarország az egyensúly megteremtését helyezi előtérbe. A lengyel újságíró végül elismerte a magyar kormány érdekközpontú politikáját, valamint egyetértett Orbán Viktorral abban is, 

hogy a szankciós politika legnagyobb kárvallottja nem Oroszország vagy az Egyesült Államok, hanem Európa.

Új lengyel nagykövet

Közben megérkezett Budapestre Lengyelország új budapesti nagykövete − adta hírül a Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. Sebastian Keciek 2022. április 19-én kezdte meg küldetését, mint a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, kinevezése előtt a lengyel miniszterelnöki hivatal azon igazgatóságát vezette, amely Mateusz Morawiecki külföldi és hazai programjait, médiatalálkozóit és a különböző tanácsadó intézetekkel fenntartott kontaktusokat intézi. Érdekesség, hogy Keciek magiszteri diplomamunkáját a magyar alaptörvényről írta.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.