Olaszországban újabb hőségriasztást rendeltek el keddig

Romában és Firenzében akár 40 Celsius-fok is lehet, előrejelzések szerint jövő hét elején enyhülés várható.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 02. 13:25
ZINGARETTI, Nicola
Róma, 2022. június 30. Néró császár idejében épített híd romjai mellett halad el egy sétahajó Rómában 2022. június 30-án. A kõhíd maradványa csak aszály idején, a Tevere alacsony vízállásánál látható. Az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya sújtja Lazio régiót, ahol a csapadékhiány és a hõség fokozta párolgás miatt Nicola Zingaretti regionális elnök természeti katasztrófahelyzetet hirdetett, és víztakarékosságot rendelt el. MTI/AP/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét nagyvárosban rendelte el a legmagasabb fokozatú riasztást a rendkívüli hőség miatt az olasz egészségügyi minisztérium szombattól. Az előrejelzések szerint keddtől várható enyhülés. Az idei év legmelegebb napjai várnak az olaszokra.

A turistákkal teli Rómában és Firenzében a hőmérő higanyszála elérheti a 40 Celsius-fokot, az érzékelt hőmérséklet annál is magasabb lesz. Umbria, Lazio és Abruzzo tartomány belső területein 42 Celsius-fokot várnak.

A leglátogatottabb városrészeken a polgári védelem és a Vöröskereszt oszt palackos vizet, többek között a római Colosseumnál, a Szent Péter térnél, valamint az autósztráda-kapuknál és a kikötőkben. Az egészségügyi tárca huszonkét városban rendelte el a legmagasabb, hármas fokozatú hőségriasztást: a rendelkezés Ancona, Bari, Bologna, Bolzano, Brescia, Cagliari, Campobasso, Catania, Civitavecchia, Firenze, Frosinone, Latina, Messina, Nápoly, Palermo, Perugia, Pescara, Reggio Calabria, Rieti, Róma, Trieszt és Viterbo területét érinti. Milánó és Verona közepes fokozatba került. Júniustól a mostani számít a negyedik hőhullámnak, és továbbra is Kharónról, a mitológiából ismert alvilági ladikosról nevezték el.

A keddig tartó riasztás a teljes lakosságra vonatkozik, nem csak a gyerekekre, idősekre vagy betegekre. Minél kevesebb időt töltsünk az utcán a napon, maradjunk otthon, igyunk sokat

– olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján, amely szerint a riasztást a több napon át tartó hőség mellett a levegő magas páratartalma, az UV-sugárzás erőssége és a légmozgás teljes hiánya is indokolja.

A hőség tetőzését július 4-re jelzik, majd keddtől Olaszország majdnem egészére megérkezik a várva várt eső, ami az északi területeken erős viharokat jelenthet. Rómában év eleje óta az utóbbi tizenöt évben ugyanebben az időszakban mért csapadék egyharmada hullott le. A Pó folyón, melynek szintje az utóbbi hetven évben nem volt ennyire alacsony, a kiszáradt meder sótartalma rendkívül megemelkedett: a tengeri só már a torkolattól számított több mint harminc kilométeres szakaszon jelen van a vízgyűjtő területet megfigyelés alatt tartó kutatóközpont adatai szerint.

A Corriere della Sera napilap úgy értesült, a római kormány hétfőn, Piemont, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Umbria, Lombardia és Lazio tartományokat nyilvánítja katasztrófa sújtotta övezetnek a rendkívüli szárazság miatt. A még nem nyilvános rendelkezések között a vízhasználat korlátozása is szerepelhet.

Borítókép: Néró császár idejében épített híd romjai mellett halad el egy sétahajó Rómában 2022. június 30-án (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.