Szijjártó Péter: Ausztriát is megvédjük a migránsoktól

– Abszolút biztosra kell menni a gáztárolás ügyében – jelentette ki a külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 22. 16:11
SZIJJÁRTÓ Péter; DOSKOZIL, Hans Peter
Szijjártó Péter fogadta Burgenland tartományfőnökét Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország szoros együttműködésre törekszik Ausztriával és azon belül Burgenlanddal, ugyanis számos kihívás megoldása csakis közösen képzelhető el – közölte a tárca tájékoztatása szerint pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a mostani, rendkívüli időkben még inkább felértékelődik a szomszédos országok közötti jó és kiegyensúlyozott együttműködés.

Kiemelte: kevés olyan kihívás van, amelyet az államhatárok önmagukban meg tudnak állítani, ezért fontos a határon átnyúló, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés, amire jó példa Magyarország és Burgenland kapcsolata.

– Amikor Magyarország és Ausztria szomszédságáról beszélünk, akkor nyugodtan beszélhetünk Magyarország és Burgenland szomszédságáról – fogalmazott.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy hazánk Burgenland másik legfontosabb export- és ötödik legfontosabb importpartnere, a tartományban pedig 181 magyar tulajdonosi hátterű vállalat működik, amelyek a határ minkét oldalán aktívak. Majd hozzátette, hogy több mint 17 ezer magyar munkavállaló van Burgenlandban, ahol így minden hatodik munkavállaló magyar állampolgár.

Ezért is fontos, hogy jól és gyorsan átjárható legyen a határ azok számára, akik ezt szabályosan, a jogszabályok tiszteletben tartásával teszik, ugyanakkor állítsuk meg azokat, akik a jogszabályok megsértésével akarnak egyik országból a másikba menni

– jelentette ki.

A miniszter hangsúlyozta, hogy közös cél és felelősség a Fertő tó környékének fejlesztése, és a fennálló környezeti kihívások kezelése is csak együtt lehetséges. Végül pedig közös kihívásnak nevezte a növekvő migrációs nyomást is, és rámutatott, hogy hazánk déli határán idén már 130 ezer illegális bevándorlót állítottak meg a hatóságok.

Magyarország a növekvő nyomás ellenére is mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje saját magát, ezzel megvédje Európát és megvédje Ausztriát is az illegális migránsoktól

– szögezte le. – Nem engedjük be az illegális migránsokat, még akkor sem, ha ehhez az európai feladathoz az Európai Uniótól mindössze kétszázaléknyi pénzügyi támogatást kaptunk eddig – mondta.

A felek a találkozón szándéknyilatkozatot írtak alá a Magyarország és Burgenland közötti határon átnyúló együttműködés további fejlesztéséről.

Újságírói kérdésekre válaszolva Szijjártó Péter mindenekelőtt elmondta, hogy már másfél-két hónapja bejelentették, hogy Szerbia két magyar energetikai vállalaton keresztül vásárol 500 millió köbméter földgázt, azt Magyarországon betárolja és innen használja majd fel. Ezt követően kiemelte, hogy a magyarországi földgáztárolók telítettsége már meghaladta az éves fogyasztás 27 százalékát, ami normális időben elegendő is lenne, azonban most nem normális időket élünk.

Szavai szerint abszolút biztosra kell menni, ezért döntött a kormány a hosszú távú szerződések szerinti mennyiségen felüli 700 millió köbméter pluszföldgáz piaci beszerzéséről, ez azonban jelenleg nem lehetséges orosz források nélkül.

Arra is kitért, hogy az ENSZ Közgyűlésének elnökét előre tájékoztatta előző napi moszkvai útjáról, és jövő héten európai uniós kollégáinak is be fog számolni az út tapasztalatairól, ha lesz erre igény.

A földgáz esetleges EU-n belüli elosztásával kapcsolatban pedig leszögezte: ez sokkal komolyabb dolog annál, minthogy egy-egy nyilatkozat alapján alakítsa ki a kormány az álláspontját, ezért majd ha lesz leírt javaslat, akkor azt tanulmányozni fogják. – Az elmúlt hónapokban azt hallottam nyugat-európai vezető politikusoktól, hogy ők már megoldottak mindent […], az orosz függésüktől megszabadultak […], akkor mire a riadalom? – tette fel a kérdést.
 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományfőnöke érkezik a tárgyalásuk utáni sajtótájékoztatóra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 22-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.