Újabb halálos áldozatai vannak az üzbegisztáni tüntetéseknek

A zavargások a Karakalpaksztán autonóm státusának eltörlésére vonatkozó terv miatt törtek ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 04. 12:59
Karakalpakstan
A view shows a truck which was burnt during protests in Nukus, capital of the northwestern Karakalpakstan region
UZBEKISTAN-PROTESTS/ Fotó: KUN.UZ Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolcan haltak meg és 243-an sebesültek meg az üzbég autonóm Karakalpaksztán Autonóm Köztársaságban a múlt héten kitört zavargásokban, amelyeket a területi autonómia korlátozásának terve váltott ki – közölték hétfőn az üzbég hatóságok. A biztonsági erők 516 embert vettek őrizetbe a tüntetés feloszlatása során múlt pénteken, de mostanra sokukat szabadon engedték – számolt be a nemzeti gárda sajtóirodája.

Savkat Mirzijojev államfő szombaton  úgy döntött, hogy eláll az alkotmány módosításának tervétől, amellyel eltörölnék Karakalpaksztán autonóm státusát. Az elnök egy hónapra rendkívüli állapotot hirdetett az északnyugati tartományban.

Hivatalos jelentések szerint a tüntetők múlt pénteken végigvonultak a tartomány fővárosán, Nukuszon, majd megpróbálták elfoglalni a helyi kormány épületeit.

A száműzetésben élő Pulat Ahunov ellenzéki vezető vasárnap a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy elítéli az erőszak alkalmazását. „A hatóságoknak már az elejétől fogva párbeszédre és tárgyalásokra kellett volna összpontosítaniuk” – hangoztatta a Svédországban élő politikus.

Borítókép: a tüntetések során kiégett teherautó Nukuszban (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.