időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Újabb halálos áldozatai vannak az üzbegisztáni tüntetéseknek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 12:59 2022.07.04. 13:28
Újabb halálos áldozatai vannak az üzbegisztáni tüntetéseknek

Tizennyolcan haltak meg és 243-an sebesültek meg az üzbég autonóm Karakalpaksztán Autonóm Köztársaságban a múlt héten kitört zavargásokban, amelyeket a területi autonómia korlátozásának terve váltott ki – közölték hétfőn az üzbég hatóságok. A biztonsági erők 516 embert vettek őrizetbe a tüntetés feloszlatása során múlt pénteken, de mostanra sokukat szabadon engedték – számolt be a nemzeti gárda sajtóirodája.

Savkat Mirzijojev államfő szombaton  úgy döntött, hogy eláll az alkotmány módosításának tervétől, amellyel eltörölnék Karakalpaksztán autonóm státusát. Az elnök egy hónapra rendkívüli állapotot hirdetett az északnyugati tartományban.

Hivatalos jelentések szerint a tüntetők múlt pénteken végigvonultak a tartomány fővárosán, Nukuszon, majd megpróbálták elfoglalni a helyi kormány épületeit.

A száműzetésben élő Pulat Ahunov ellenzéki vezető vasárnap a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy elítéli az erőszak alkalmazását. „A hatóságoknak már az elejétől fogva párbeszédre és tárgyalásokra kellett volna összpontosítaniuk” – hangoztatta a Svédországban élő politikus.

Borítókép: a tüntetések során kiégett teherautó Nukuszban (Fotó: Reuters)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.