Zelenszkij: Ukrajna kész növelni energiaexportját az EU-ba

Oroszország jelentősen csökkentette Európába irányuló gázszállításait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 28. 10:48
ZELENSZKIJ, Volodimir
Dnyipro, 2022. július 9. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetõkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna kész növelni villamosenergia-exportját az EU-ba, hogy ezzel is enyhítse az orosz gázszállítások csökkenésével keletkezett hiányt – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda éjjel.

Arra készülünk, hogy növeljük a villamosenergia-exportot az Európai Unió fogyasztói felé

– fogalmazott a lakossághoz intézett beszédében az ukrán államfő. Hozzátette: – Exportunkkal nemcsak devizát kereshetünk, hanem partnereinket is segíthetjük abban, hogy ellenálljanak az orosz energetikai nyomásnak.

Ukrajnát fokozatosan az európai energiabiztonságot garantáló tényezők egyikévé lehet tenni Zelenszkij szerint. 

Oroszország jelentősen csökkentette az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló gázszállításokat. A gázt részben villamosenergia-termelésre használják. A német energiafelügyelet jelentése szerint szerdán a gázvezetéken szállított mennyiség a kapacitás húsz százalékára csökkent az előző napi negyven százalékról.

Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna március közepén a háború ellenére is csatlakoztatta hálózatát az európai rendszerhez, és júliusban megkezdte az elektromos áram exportját az EU-ba Románián keresztül.

Az Oroszország indította háború előtt Ukrajna energiaigényét ötven százalékban nukleáris energiával elégítették ki. Az ország emellett az Oroszországból és Belaruszból származó importra is támaszkodott. Ukrán közlések szerint az orosz támadók nemrégiben elfoglalták Ukrajna legnagyobb atomerőművét Enerhodarban, egy vízerőművet a Dnyeper (Dnyipro) folyón és legalább két széntüzelésű erőművet.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.