időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

A karácsonyi díszkivilágításon spórol Bécs

Forrás: MTI
2022.08.10. 20:05 2022.08.10. 20:13
A karácsonyi díszkivilágításon spórol Bécs

A karácsonyi vásárairól és újévi koncertjéről ismert Bécsben az elszálló energiaárak miatt csökkentik a közvilágítást.

Idén nem lesz karácsonyi díszkivilágítás az osztrák fővárost körülvevő körúton, a Ringen – közölte Roberta Kraft városi szóvivő az AFP-vel.

A korábbi évektől eltérően a bécsi Rathausplatzon a karácsonyi vásár fényeit csak éjszakára kapcsolnák fel, nem pedig szürkületkor, 

átlagosan mindennap körülbelül egy órával később 

– tette hozzá a szóvivő.

A városvezetés nem számolta ki, hogy a megszorítással pontosan mennyi megtakarítás várható, döntését Oroszország ukrajnai inváziója és a nyugati szankciókra adott orosz reakciók miatt megugró energiaárakkal indokolta. Az Osztrák Energiaügynökség múlt pénteken azt közölte, hogy a szeptemberi villamosenergia-árindex több mint 256 százalékkal emelkedik éves szinten.

A kilencmillió lakosú Ausztria nagymértékben függ a turizmustól, a gazdaság egyik motorjának az év végi ünnepségek számítanak.

A koronavírus-járvány előtt, 2019-ben több mint négymillióan keresték fel Bécs híres karácsonyi vásárait. 2021-ben mintegy 30 bécsi bevásárlóutca volt kivilágítva napi hét órában, november 12-től január elejéig.

Borítókép: Illusztráció. Karácsonyi fények a bécsi adventi vásáron a Rathausplatzon 2019. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.