Amerikából importáltak korrupcióellenes ügyészt Moldovába

Közben csökken a jelenlegi, Nyugat-barátként emlegetett chisinaui vezetés népszerűsége.

Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokból érkezett a Moldovai Köztársaság korrupcióellenes ügyészségének új vezetője. A moldovai származású Veronica Dragalin ügyészhelyettes volt a kaliforniai ügyészségi körzet korrupciós ügyekkel is foglalkozó részlegén, ahol – sajtóbeszámolók szerint – a határokon átnyúló bűncselekmények, a banki csalásokat és a bűnszervezeteket érintő pénzmosás ügyében ért el eredményeket.

Tizenöt napos chisinaui tevékenysége után Dragalin máris kijelentette:

 nem lenne elég hely a börtönökben, ha rács mögé kerülnének mindazok, akik az elmúlt években »moldovaiakat raboltak ki«. 

Arról is beszélt, hogy a korrupcióellenes ügyészség a nagy korrupcióra, valamint a költségvetést, az állambiztonságot és a gazdaságot leginkább károsító területekre fókuszál. – Egy csatatérre érkeztünk, ahol sebesült katonák vannak, s a halál fenyegeti őket, ha nem teszünk sürgős intézkedéseket. Szilárd alapokon álló kórházat akarunk építeni, megfelelő felszereléssel, tapasztalt és tisztességes, professzionális személyzettel – hangsúlyozta Dragalin, aki egyben hadat üzent az igazságszolgáltatás szabotőreinek, akiket a legveszélyesebb bűnözőknek nevezett. Szerinte Moldovában eddig még nem volt igazi harc a korrupció felszámolásáért. 

Közben csökken a jelenlegi, Nyugat-barátként emlegetett chisinaui vezetés népszerűsége. 

Egy friss felmérés azt jelzi, csökkent az emberek bizalma Maia Sandu elnökben, a Natalia Gavrilita vezette kormányban, de a hatalmon lévő Akció és Szolidaritás Párt (PAS) iránt is. Ezzel párhuzamosan emelkedett a volt elnök, a jelenleg korrupcióval vádolt Igor Dodon támogatottsága. 

Moldova Ex-President Detention Protest
Igor Dodon volt moldovai elnök.Fotó: Dmitry Terekhov

Ha most lennének a parlamenti választások, az oroszbarátnak tartott Kommunisták és Szocialisták Blokkja (BCS) nyerne a szavazatok több mint 33 százalékával. A kormányzó PAS 24 százalékos eredményre számíthatna, a Sor Párt pedig 12 százalékkal futna be a harmadik helyre. Az elnökválasztásokat szoros versenyben, 25 százaléknyi szavazattal nyerné Igor Dodon. Maia Sandu valamivel több mint 24 százalékos támogatást tudhatna maga mögött. A harmadik helyen Chisinau főpolgármestere, a BCS színeiben politizáló Ion Ceban végezne kilenc százalékkal.

A megkérdezettek hetven százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. A Moldovai Köztársaság súlyos gazdasági, társadalmi válsággal küzd az ukrajnai háború következtében, rengeteg ukrán menekült érkezett a kis posztszovjet országba, magas az infláció, aminek következtében csökkent az életszínvonal.

 

Borítókép: a moldovai származású Veronica Dragalin (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.