Az ENSZ-főtitkár katasztrófától tart a zaporizzsjai atomerőműnél

António Guterres szerint a helyzet enyhülése helyett sajnálatos módon csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek.

Forrás: MTI2022. 08. 11. 17:32
null
Enerhodar, 2022. augusztus 8. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készült kép az orosz ellenõrzés alatt álló zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fûtõcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erõk egymást vádolják a zaporizzsjai atomerõmû lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat – tudatta közleményben az ENSZ.

Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét

– írja közleményében az ENSZ főtitkára, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai esti ülését követően adtak ki. A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban a helyzet enyhülése helyett sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek.

Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet

– figyelmeztetett Guterres. Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével (Forrás: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.