Az olasz Alpokban 200 gleccser tűnt el 1895 óta

Olasz gleccserkutatókkal közösen indítanak vizsgálatot az Alpok helyzetének felmérésére.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 12. 12:14
null
Ponte di Legno-Tonale, 2022. július 27. Az olvadási folyamat lassításának érdekében geotextil takaró borítja a Presena-gleccsert az észak-olaszországi Ponte di Legno-Tonaléban 2022. július 27-én. MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia Fotó: Filippo Venezia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz Alpokban 200 gleccser tűnt el 1895 óta, az alpesi gleccserek egyre jobban zsugorodnak, a jég helyét törmelék és szikla veszi át. A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentésében úgy fogalmazott, ez a globális felmelegedés következménye.

A szervezet augusztus 17. és szeptember 3. között olasz gleccserkutatókkal közösen indít vizsgálatot az Alpok helyzetének felmérésére. Öt szakaszban figyelik meg a gleccserek állapotát az Aosta-völgytől Friuli-Venezia Giulia tartományig, különös tekintettel a Marmolada-gleccserre, ahol július 3-án tizenegy ember vesztette életét.

Giorgio Zampetti, a Legambiente vezetője azt mondta, „alig több mint egy hónappal a tragédia után visszatérünk a Marmolada-hegyre, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az éghajlati vészhelyzetre. Konkrét adatok birtokában szeretnénk felszólítani az olasz kormányt, hogy a párizsi megállapodással összhangban 2040-re érje el a célt, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása nullára csökkenjen”.

Vanda Bonardo, a Legambiente gleccserkampányának koordinátora közölte, „háromhetes útra indulunk és több olyan gleccserhez is visszatérünk, amelyeket két évvel ezelőtt már megvizsgáltunk”.

Borítókép: az olvadási folyamat lassításának érdekében geotextil takaró borítja a Presena-gleccsert az észak-olaszországi Ponte di Legno-Tonaléban 2022. július 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.