Brüsszel továbbra is követel Varsótól

Az Európai Bizottság szerint a lengyel kormány még mindig nem teljesítette a helyreállítási alap folyósításának feltételeként szabott „mérföldköveket”.

2022. 08. 11. 15:29
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. július 6. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond, miután Petr Fiala cseh miniszterelnök ismertette az Európai Unió cseh elnökségének programját az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. július 6-án. Csehország 2022. július 1-tõl tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak akkor kapja meg Lengyelország a neki járó pénzeket az Európai Unió helyreállítási alapjából, ha eléri azokat a célokat és mérföldköveket, amelyekben a lengyel kormány a több hónapos tárgyalásokon közösen megállapodott az EU-val – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A Reuters hírügynökség emlékeztet, Lengyelország 24 milliárd euró támogatásra, valamint 11,5 milliárd euró rendkívül olcsó hitelre is jogosult a helyreállítási alapból, amivel gazdaságát zöldebbé és digitalizáltabbá tehetné a koronavírus-járvány után.

A forrásokat azonban az Európai Bizottság egyelőre visszatartja, a brüsszeli végrehajtótestület szerint ugyanis a lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) nem akarja visszavonni az igazságszolgáltatási rendszerben az elmúlt hét évben bevezetett változtatásokat. 

A PiS szóvivője, Radoslaw Fogiel a Wnet rádiónak adott minapi interjújában úgy fogalmazott: az Európai Bizottságnak nincs hatásköre az igazságszolgáltatás működésének kérdésében egy uniós államban, és az igazságszolgáltatás megszervezése teljes mértékben a tagállamok hatáskörébe tartozik. Fogiel szerint tisztán politikai oka van annak, hogy Lengyelország nem kapott pénzt az EU gazdaságélénkítési alapjából.

Varsó és Brüsszel eltérően értelmezi a reformokat

Lengyelországban július 15-én hatályba lépett az Andrzej Duda elnök által előterjesztett, a varsói parlament által június elején elfogadott törvény, melynek értelmében megszűnt az EU által kifogásolt legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara, és megkezdte munkáját az új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó kamara. Ennek ellenére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilapnak július végén adott interjúban kijelentette: 

Varsó még nem teljesítette a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós források kifizetéséhez támasztott feltételeket. 

A brüsszeli bizottság június elején hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet, ennek eszközeinek kifizetését viszont a tervben foglalt szükséges feltételek – úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez köti. Az első mérföldkövek teljesítését viszont Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.

A bizottság és Lengyelország hónapokkal ezelőtt megvitatta ezt a tervet, minden részletében, mindkét fél aláírta, így nincs helye félreértéseknek

 – szögezte le a bizottság szóvivője a szokásos csütörtöki tájékoztatóján.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdai sajtóértekezletén még arról beszélt: Lengyelország nem fog elveszíteni semmilyen pénzt, a helyreállítási alap eszközeinek folyósítása is csak idő kérdése. Hozzátette: az Európai Unióval együtt ki kell dolgozni megfelelő mechanizmusokat, ezt remélhetőleg az Európai Bizottság is érti. Mint fogalmazott, ami az eszközök lehívásának időpontját illeti, legfeljebb még egy kicsit vitatkozni kell az EU-val.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.