Európa Tanács: A magyar hatóságoknak tartózkodniuk kell a migránsok önkényes kitoloncolásától

A bírói testület döntése szerint a magyar hatóságok megsértették két menedékkérő emberi jogait.

Magyar Nemzet
2022. 08. 31. 18:29
null
202200727 magyar szerb hatar migransok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hatóságoknak tartózkodniuk kell a menedékkérők és migránsok önkényes visszatoloncolásától Szerbiába, továbbá biztosítaniuk kell számukra a tisztességes és hatékony menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést – hangsúlyozta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdai sajtóközleményében. 

Mijatovic a strasbourgi szervezet miniszteri tanácsához intézett beadványt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019 novemberében hozott, Magyarországgal kapcsolatos ítéletének végrehajtásáról. A bírói testület döntése szerint a magyar hatóságok megsértették két menedékkérő emberi jogait azáltal, hogy anélkül toloncolták vissza őket Szerbiába, hogy megvizsgálták volna annak kockázatait. 

Az ET biztosa beadványában megjegyzi: 

a menedékjoghoz és a nemzetközi védelemhez való hozzáférés Magyarországon gyakorlatilag lehetetlenné vált a kormány 2015 óta hozott intézkedései miatt.

„Emellett jelentősen megnőtt a Szerbiába történő önkényes kitoloncolások száma, 2022-ben több mint 75 ezer esetet regisztráltak” – hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic, hozzátéve, hogy a kitoloncolásokkal kapcsolatban továbbra is rendszeresek a rossz bánásmódról és az erő aránytalan alkalmazásáról szóló állítások. 

A biztos úgy véli, a magyarországi menekültügyi és kitoloncolási eljárásokkal kapcsolatos jogszabályokat és gyakorlatokat továbbra is a nemzetközi egyezmények szerinti biztosítékok hiánya jellemzi.

Véleménye szerint a magyar hatóságoknak messzemenő intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy a menekültügyi rendszert összhangba hozzák az ország nemzetközi emberi jogi és menekültvédelmi kötelezettségeivel. „Ez magában foglalja a tisztességes és hatékony menekültügyi eljárás létrehozását, és az önkényes kitoloncolástól való tartózkodást” – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Borítókép: Életkép a magyar–szerb határról (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.