Hat hónappal meghosszabbították a mianmari szükségállapotot

Mielőtt új választásokat tartanak, biztosítani akarják a béke és a rend helyreállítását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 01. 8:35
AUNG SZAN SZÚ KJI
Mandalaj, 20220201. A mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakoznak aktivisták Mandalajban 2022. február 1-jén. Egy év telt el azóta, hogy Mianmarban a hadsereg az új parlament megalakulása elõtt pár órával átvette a hatalmat, és letartóztatta az országot vezetõ politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfõt. A mianmari ügyek kivizsgálását irányító ENSZ emberi jogi megbízott közlése szerint a puccs óta a rendfenntartók feltehetõen több mint ezer embert öltek meg olyan körülmények között, amelyek emberiesség elleni, illetve háborús bûncselekményeknek tekinthetõk. MTI/AP Photo Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mianmarban az ország védelmi és biztonsági tanácsa tegnap jóváhagyta a tavalyi puccs után bevezetett szükségállapot meghosszabbítását hat hónappal. A juntához közeli Global New Lights of Myanmar című állami napilap azt közölte, hogy a tizenegy tagú tanács egyöntetűen szavazta meg a junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok javaslatát. A tábornok azzal indokolta a döntést, hogy mielőtt új választásokat tartanak, biztosítani kell a béke és a rend helyreállítását.

A délkelet-ázsiai országban tavaly februárban vette át a hatalmat a hadsereg, és őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, Mianmar de facto miniszterelnökét, illetve több más magas rangú politikust. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az Aung Szan Szú Kjí vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt nyerte.

Mindeközben hétfőn a japán kormány megerősítette, hogy a mianmari hatóságok őrizetbe vettek egy japán állampolgárt, aki a hét végén videóra vett egy, a junta ellen Rangunban rendezett tüntetést. Kihara Szeidzsi kormánytitkár-helyettes elmondta, Tokió felszólította a juntát, hogy engedje szabadon a férfit. Hivatalos források nem közölték az őrizetbe vett japán nevét, sajtóértesülések szerint azonban Kubota Toru dokumentumfilm-rendezőről van szó.

 

Borítókép: a mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakoznak aktivisták Mandalajban 2022. február 1-jén (Fotó: MTI/AP Photo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.