időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Ismét látható lesz a Hír TV exkluzív interjúja Salman Rushdie-val

Magyar Nemzet
2022.08.19. 17:35 2022.08.19. 21:51
Ismét látható lesz a Hír TV exkluzív interjúja Salman Rushdie-val

Miután egy iszlamista megkéselte Salman Rushdie indiai születésű brit írót, a Hír TV előkereste a világhírű íróval 2007-ben készült exkluzív interjúját. Tóth Gábor akkor megkérdezte, hogy félelemben él-e, megbánta-e, hogy megírta a Sátáni verseket. Már akkor kiderült, hogy Rushdie tudatában volt a rá leselkedő veszélynek: mesélt a Hír TV-nek az ellene kiadott fatváról (vallásjogi döntés), a fenyegetésről és a félelmeiről is.

A művészet szabadsága ellen intéztek támadást, és ennek ma is viseljük a következményeit. Esetem olyannyira megrémítette az embereket, hogy már semmit sem mernek mondani az iszlámról. Ez volt a céljuk, mint ahogy ez a célja a terrorizmusnak is. Az emberek megfélemlítése

– nyilatkozta akkor.

Az író fejére hárommillió dolláros vérdíjat tűztek ki, ami miatt egy évtizedig bujkált és rendőri védelem alatt élt.

A perzsa vezetés azóta – szóban – többször is elhatárolódott, de a fatva hatályban maradt. Sőt egy muszlim csoport további félmillió dollárral megtoldotta a vérdíjat 2012-ben.

Az exkluzív interjú augusztus 20–21-én, szombaton és vasárnap a Hír TV Globál című műsorában lesz látható.

 

Borítókép: Salman Rushdie indiai születésű brit író egy szerzői fórumon vesz részt a 69. Frankfurti Könyvvásár második napján, 2017. október 12-én. Az október 15-ig tartó könyvvásárnak az idén Franciaország a díszvendége (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.